bugün

kitap alıntıları

"Din temelli devletlerin yok olmasının mukadder olduğunu ibn haldun'un mukaddime'sinden biliyoruz. Çünkü bu devletler kendilerini, kendi güçleriyle (dil, milli kimlik, kültür...) yenileme kabiliyetinden mahrumdurlar.
Şüphesiz dinler tarih boyunca hukuk düzenini etkilemişlerdir fakat, kendi başlarına siyasi, dünyevi ve idari yapı yaratamazlar...19.yüzyıldan beri osmanlı'daki, muasırlaşma ve millileşme çabaları bu gerçeğin kabullenişinin sonucudur....

Benim gözümde Atatürk, osmanlı devleti'nin 1918'de yıkılışından sonra, türkiye cumhuriyeti'ne nihayet türk ismini vererek çağına uygun olarak türk toplumunu yeniden milli bir devlete dönüştürmüştür. Aynı zamanda atatürk islam'ın çağdaşlaşmasını ve millileşmesini sağlamıştır. Bu söylediklerimi kabul etmeyen dinciler, liberaller ve milliyetçiler vardır; çünkü atatürk hem osmanlı'ya, hem de islam'a karşı görülmektedir. Oysa olayları derinliğine ve uzun dönemli sonuçlarına göre değerlendirmek gerekir...

Uygulama metodları ve sonuçları tartışılabilir fakat kurduğu devletin yaşama gücü aşikardır ve bu güç demokratikleşme ile daha da artacaktır.

Atatürk ile ilgili en büyük dileğim adının sahte atatürkçülerin ve yobazların (ikisi de aynıdır.) Elinden kurtulmasıdır."

Kemal h. Karpat - osmanlı'dan günümüze elitler ve din