rusya ukrayna savaşı

savaş değil de rusya'nın yayılma politikasını yavaş bir şeklide uygulaması diyelim zira ne ukrayna'nın ne avrupalı devletlerin ne de abd'nin ciddi bir şeklide bu duruma karşı koyma isteği var.

--spoiler--
Rusya Kerç boğazını kapattı. Böylelikle Azak Denizi’ni bir iç deniz haline getirdi. Zaten boğaz boyunca köprü de inşa edilmişti. Şimdi deniz yolu da kapatılmış oldu. Ukrayna Azak denizine sınır olmasına rağmen giriş kapısını Rusya bütünüyle kontrole aldı.

Bu esnada NATO ne mi yapıyor? O konu biraz tuhaf. Resmi olarak NATO’dan Ukrayna’ya destek açıklamaları tabii ki geliyor. Her türlü yardıma açık olduğunu da iddia ediyor. Fakat ortada ciddiye alınabilir bir tedbir alındığı da yok. Putin de bunu çok iyi biliyor. Çünkü müttefiklerin çok başka işleri var. NATO caydırıcılığını yitiriyor.

Amerikan medyasında Meksika sınırı, bütçe açığı, aşırı sağın yükselişi, iklim koşulları gibi konular vardı. Trump karşıtı medya bile konuya ilgi göstermiyor. Trump ve karşıtları birbiriyle boğuşmakla meşgul.
Peki ya Avrupa? Onların da konuyla ilgilenecek ne mecali var ne de niyeti.

Almanya ölü rolüne yattı bile.
Fransa kendi içindeki ateşi söndüremiyor.
ingiltere becerebilirse, Avrupa’dan kopmaya çalışıyor. Diğer Avrupa ülkelerini zaten konuşmaya pek gerek yok.

Sonuç ortada, Rusya göstere göstere ilerliyor. Batı ittifakı dediğimiz şey bu yayılmayı görmezden geliyor. Ama bu duruma bir günde gelmedik. Gürcistan, Kırım, Suriye örneklerinde Rusya kendi önünde dikilen bir NATO görmedi. Test etti. Onayladı. Tembel Avrupa ve aç gözlü ABD, NATO’nun caydırıcılığına korkunç zararlar verdi.
--spoiler--

Hasan B. Yalçın

kaynak: https://www.setav.org/rusya-azak-denizini-kapatti/