bugün

nazım hikmet in atatürk e burjuva kemal demesi

söyledikleri ve yazdıkları kimileri tarafından "çapraşık ruh hali"ne bağlanan komünist bir halk ozanının 13 komünistin 1921 yılında "iyi sıhhatte olsunlar"* tarafından öldürülmesi üzerine kullandığı bilinçli hitaptır.

ilgililer "çapraşık" diyerek nâzım hikmet'i "aklamaya"** çalışıyor aklı sıra. adam komünist, ulusalcı deli gömleğini giydiremediğiniz her adama*** çapraşık deseniz de gerçekleri örtemiyor ve komik duruma düşüyorsunuz.

diğer yandan atatürk'e de saçma bir "sosyalizm" tanımıyla sol bir hava katarak yine "aklama" operasyonuna giriyor. atatürk millî burjuva oluşturma derdinde olan ve kurtuluş savaşı biter bitmez savaşta kendisine altın ve silâh yardımı yapan sscb'ye sırtını dönen bir siyasetçiydi. bunu yargılamak için söylemiyorum, sonuçta türkiye'nin yüzünü daha çok batıya çevirdi osmanlı'ya nazaran. "izmir iktisat kongresi"'nde alınan kararlar "sınıfsız bir topluma" işaret eder, ama bu bismarck'ın arzuladığı anlamda sınıflara bölünmemiş, içindeki işçilerin hak talebinde bulunmadığı ve patronlarca zaten düşünülecekleri varsayılan burjuva bir toplumu öngörmüştür. pes doğrusu!

* kim oldukları belli ama sözlük sansürcüsü arkadaşlar "polemik unsuru" diyerek silme malzemesi yapmışlar, tuhaf. neyse, nazım hikmet kime yükleniyorsa ona bakabilirsiniz.

** 'tırnak işaretinin kullanımı'na bakınız.