bugün

fatih sultan mehmet

hakkında hristiyanlığa yakındı, yok ortodoks olmak üzereydi, yok dinden çıkmaya meyletmişti iftiralarına kıçımla güldüğüm, o ki allah'ın resulünün iltifatlarına mazhar olmuş bir komutan idi.

en basit örnekle başlamak gerekirse kendisinin trabzon seferi esnasında çok zorlanmış, bir çok kez attan inerek yürümek zorunda kalmıştır. bu hallerini gören ve 'validem' diye hitap ettiği akkoyunlu hükümdarının annesi sara hatun'un 'ufacık trabzon için canını tehlikeye atmaya değermiydi oğul' lafına bakın ne cevap vermiş kendileri.

Valide, seyf-i islam bizim elimizde, cihad sevabına nail olub, allah'ın rızasını tahsilden başka gayemiz yoktur; bizim davamız kuru kavga değildir' Bu hanedanın maksad-ı a'lası, ilay-ı kelimetullah'dır'

adam diyor ki benim amacım koca dünyaya la ilahe illallah anlayışını yazmaktır. bu ne biçim iftira lan?

kendisine roma kumandanlığının, roma milleti liderliğinin de verilmeye çalışıldığı doğrudur. buna da en güzel cevabı kendisi vermiştir.

' ben ulu padişah ve ulu şeninşah sultan muhammed han bin sultan murad'ım. yemin ederim ki, yeri göğü yaratan pervediğar hakkı içün ve hazret-i resülün pak, münevver, mutahhar ruhu içün, dedem ruhiçün, babam ruhiçün ve yüz yirmi dört bin peygamber hakkı içün, şimdiki halde galata'nın halkı ve merdüm-zadeleri atebe-i ulyama dostluk içün papaları pravizin ve markizoh frenku ve tercümanları nikoroz baluğu ile kala-i mezurenin miftagun gönderüb bana kul olmağa itaat ve inkıyad göstermişler. ben dahi; kabul eyledim ki, lendülerin ayinleri ve erkanları ne vechile cari ola-gelirse, yine ol üslub üzere adetlerin ve erkanalrın yerine getüreler. ben dahi üzerine barub kal'alarını yıkub harab etmeye.'

bu konuda fatih'in avni mahlasıyla yazdığı şiirlere bakmakta saçmadır. nedeni ise divan edebiyatında şair kendisini üzen sevgiliye kafir der, ve sevgiliye diriltici özelliğinden dolayı isa denir. ayrıca sevgilinin saçına ve zülfüne de çelipa denir ki bu haçla aynı anlamdadır. istendiği takdirde elimde kendisinin bu konulara örnek olabilecek bir şiiri tercümesi ile mevcuttur.

kendisinin ortodokslara verdiği haklar da tamamen müslümanlığın gerekleridir. bunu yapan ilk padişah da fatih değildir. kendisinin esrar ve alkol kullandığı da yanlıştır.

ayrıca kardeş katli mevzusunu kıçından uydurmamış. dönemin en önemli alimleri ve şer hukuku ile bütün hukuk kitaplarından aldığı kanunlar ile düzenlemiş herşeyi de sebebiyle güzelce açıklamıştır.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar