bugün

27 eylül 2008 istanbul b b beşiktaş maçı

besiktas in verilmeyen 2 golu nedeniyle hakemin on plana ciktigi mac.

1. bosta kalan topa kaleci ve nobre yoneliyorlar. kaleci topa ucarak elini uzatiyor, nobre ise ayagini. kural diyormus ki eger kaleci tek elini dahi topun üstüne koyarsa yapilan herhangi bir mudahale fouldur. ama simdi sen kaleci topa zipladigi ve topa dokundugu anda durdurursan goruntuyu tabii ki goze kaleci topu kontrolune almis görünür. ancak fizigin en temel uc kuralindan biridir etki-tepki prensibi. zira pozisyon devaminda kalecinin eli topun üstünden büyük bir ihtimalle kalkacak cünkü kaleci bütün vucuduyla ucarak topa dogru atliyor. yani kalecinin topu kontrol etti demesi biraz zor. ikilem de birakacak bir pozisyon. böyle pozisyonlar icin kural ne diyor: kararsizsan devam ettir. oyle olmuyor hakem insiyatifini besiktas aleyhine kullaniyor ve foulu veriyor.

2. yine bosta kalan bir top ve bu sefer topa nobre ile beraber yonelen bir ibb futbolcusu. nobre tekrardan foul yaptigi gerekcesiyle oyun durduruluyor. foulun sebebi ise nobre nin sol ayagini sola (ibbli futbolcunun onune dogru) uzatmasi. nobre topu sola dogru acmak icin sola yatarak sag ayagiyla topa vuruyor ve topu delgado ya kazandiriyor. bir futbolcunun soldaki topa yatarak vurmasi icin sol ayagini sola dogru acmasi gerekir, eger ayagini ileri veya saga dogru uzatirsa sag ayagiyla topa vuramaz. bundan dolayi amac ibbli futbolcuyu engellemek degil pozisyon almaktir, topla oynamaktir. ama tabi bunu bu sekilde degerlendirmek hakemin insiyatifinde ve hakem tekrardan insiyatifini besiktas aleyhine kullanmistir.

boyle pozisyonlarda 3 büyüklerden sadece besiktas in magdur olmasi ilginc tabi. aslinda bazen fb le ve gs li arkadaslar diyor ya aslinda 2 büyük var besiktas büyük degil diye, sanirim ondan böyle oluyor. o zaman anadolu takimlarinin yaptigi gibi biz de bagiralim: magduruz ulan!