bugün

ruhi çenet

"KÜRTLER HAKKINDA BiLiNMEYEN 10 BiLGi" şeklinde bir video yayınlamış youtube kanalı. Tamam bu ülkede milyonlarca kürt var ve böyle bir video ile sorunum yok ama hazırladığı içeriğin bilmem kaçıncı maddesinde şöyle diyor:

"Türkler ve kürtlerin ilk münasebetleri malazgirt'te başlamıştır. Kürtler bu savaşta 25.000 askeri olan Türklere 10 bin süvari ile katılmıştı"

dinleyince videoyu durdurup bir kahkaha attım. nüfusunun bile o vakitler 10 bin kişi olup olmadığı belli olmayan bir halkın türklere 10 bin süvari göndermesini doğru bir bilgiymiş gibi milyonlarca takipçisiyle paylaşıyor. Bu ruhi çenet'in şimdiye kadar gördüğüm en saçma hatasıydı.

video şöyle devam ediyor:
Kürtlerle Türklerin diğer önemli ilişkisi çaldıran muharebesinden ötürüymüş. Neymiş, kürtler safevi devleti hükümdarı şah ismail'in osmanlı'ya bir tehdit oluşturduğunu osmanlı devletine bildirmiş. -ikinci kahkaha burda geliyor-

Size burda bir saat Yavuz sultan selim'in çaldıran muharebesi öncesi ve sonrasında kürtler hakkındaki fikirlerini anlatmayacağım. Benim takıldığım nokta burda da şu: Sen osmanlı devletinin jandarma, kolluk kuvveti sistemi olan koskoca tımarlı sipahilerin istihbaratını yoka sayıp kürtlerin şah ismail'i bir tehdit olarak bildirdiğini çocuk kandırıyormuş gibi bize sunuyorsan burda bir sorun vardır demektir. Ayrıca yavuz sultan selim'in şah ismail'i bir sorun olarak görmeye başlaması daha şehzadeyken trabzon sancağında başlamıştır.

Şimdiye kadar ruhi çenet'in hep üstüne gidildi ve ben hep aşırı tepki verildiğini savundum. Ama bu olay farklı, doğru düzgün desteği olmayan tarihi bilgileri gerçekmiş gibi 3milyon takipçinle öylece paylaşman kabul edilemez. Bu bir yerde tarihimizle alay etmekten başka bir şey değildir.

sözlerim bu kadar, video da şurda:
https://www.youtube.com/watch?v=SQDG7AdPYww