bugün

kuran ı sadece din alimleri anlayabilir yalanı

kuran'ı herkes anlayabilir tabi bu ifade kuran'da geçiyor, tam hatırlamıyorum ama "biz size apaçık bir kuran gönderdik" benzeri bir ifadeyle geçiyor. ama herkes doğru anlar mı? kimisi işine geldiği gibi mi anlar? bunu bilemeyiz. her ifade yukarıdaki gibi net olmadığından ve tarihsel olarak bir takım olaylarla ilişkileri olabildiğinden anlamlandırmak o kadar net olmayabilir. kaldı ki herkes okuduğunu net anlayabilseydi seçmeli sınavlardaki Türkçe, felsefe, tarih vb derslerin sınav sorularına herkes doğru cevap verirdi diye düşünüyorum.

Kuran o kadar derin olsa da anlamak tabi mümkündür. ancak anlarken yardım almak gerekir. yardımın illa bir şahıstan olması gerekmez. kuran'ı dümdüz okumayacak, anlatılanı araştıracak, tefsirden, mealden destek alacak, yapılan yorumları inceleyecek kimseler anlayabilir. yoksa orada yazıyor ya deyip yoldan çıkmış pek çok kimseyi gösterebiliriz, arapçayı mükemmel bilip, sayfa ve ayet sorsanız söylerler size ama bence burada bunu demek istemiş deyip anlatılanla alakası olmayan bir yorum yaparlar. nice din alimleri dahil yaparlar bunu.

doğru şekilde okuyacaksanız detayına girecekseniz okuyunca anlarsınız. bence sadece meal yeterli olmayacaktır. düşünün 7 ayetlik fatiha suresinin ilk ayeti için sayfalarca tefsir yazılmış.

özetle kuran'ı herkes anlar, ama yüzeysel bir kitap değildir ve zaman ayrılması gerekir.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar