herr mannelig

Bir Isvec baladıdır. Hikayesi huzunludur. Dağlarda yaşayan bir troll kızının -ki troll derken bu buyuk devasa canavar değildir ingilizce trolling fiilinin isveccesi trylle/trolle dir ve buyuculere (ing magician/wizard) de trollmann denir. Burada bahsedilen kız da aslinda sorceress denilen buyucu kadin oluyor. Bir nevi cadı.

Balad işte bu cadinin yakisikli bir şövalye olan herr mannelig e olan karşiliksiz aşkinı anlatiyor.
Bir gun trol kızı cesaretini toplar karşısına çıkar bu yakışıklı adamın ve der bozuk isveççesiyle "herr mannelig, benimle evlenmez misiniz? sizin için her şeyi göze alırım, nolur evet veya hayır deyin. benimle evlenir misiniz, evlenmez misiniz?". cevap bekler trol kızı, bu sırada evlenmeyi kabul ederse ona nasıl hediyeler verebileceğini anlatır.

dinler tüm bunları herr mannelig, çıkarmaz sonuna kadar sesini ki trol kızı anlatsın, egosunu okşar tabii bunca sevilmek.bitirince herr mannelig cevaba başlar "bu hediyeleri kabul etmekten onur duyardım ancak...". trol kızı bu "ancak" kelimesine takılmadan heyecanla bekler cevabı."ancak... siz hristiyan değil kötü bir trolsunuz evlenemem sizinle der".
bunun üzerine trol kızı ağlayarak ve sanki cevabı duymamış gibi tekrar sorar "herr mannelig benimle evlenir misiniz? evet veya hayır bir cevap verin.evlenmez misiniz benimle?"... o sırada atını başka yere sürmüştür bile herr mannelig, kızı arkasında bırakmış, boynu eğik, kalp kırmanın verdiği huzursuzlukla köyüne doğru ilerler..

troll kiz ise gunlerce uzulur, ağlar fakat herr mannelig coktan baska biriyle evlenmiştir bile.

Balad eskiden beri isvec'te soylenir ve garmarna -bence- en iyi yorumlayan gruptur. dinlediginiz anda sizi hikayenin icine ceker ve aşkına karsilik bulamamis kizin ağlayışinı hissedersiniz..

https://youtu.be/Cy44ocuoWhE