bugün

antik yunanda eşcinsellik

faşist zırvası falan değildir. ya da arthur schopenhauer bir faşisttir de haberimiz yoktur. aşkın metafiziği kitabında gayet güzel temellendirmiştir kendisi bu iddiayı. okuyan eden bilir.
(bkz: bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak)

edit: ulan erinmedim yazdım aha buyrun.

"... herkesin bildiği gibi, paderastie(oğlancılık) romalılarda ve yunanlılarda çok yaygındı ve hiç utanmadan, çekinmeden resmen kabul ediliyor ve sürdürülüyordu. bu konuda bütün eski yazarlar, yeterinden fazla kanıt sunmaktadırlar. özellikle yazarlar ve ozanlar bu işe bol bol bulaşmışlardır: o iffetli virgil bile bir istisna oluşturmamaktadır. bu üzden mainad'ların parçaladığı eski çağ ozanlarından orpheus ve thamyris gibi eski çağ ozanlarının hatta tanrıların bile bu özelliklerine ilişkin şiirler yazılmıştır. aynı şekilde filozoflarda kadın aşkından çok oğlan aşkından söz ederler.: hele platon ve bu bilgeyi göklere çıkaran stoacılar, neredeyse başka bir aşk tanımaz gibidirler: hatta platon şölen'de sokrates'in, ona kendisini sunan alkibiades'i geri çevirişini örneksiz bir yiğitlik olarak tanımlar. xenophon'un anılarında sokrates paderastieden yadırganması, yerilmesi gerekmeyen, hatta övgü hak eden bir şey olarak söz eder. sokrates'in bizzat aşkın tehlikelerinden söz ettiği hatırlarda oğlancılığa öylesine bir önem atfeder ki, insan, ortalıkta kadın bulunmadığını düşünmeden edemez. aristotales de paderestie'den çok olağan bir şeymiş gibi söz eder, kelt'lerde bu ilişkinin resmen kabul gördüğünü, girit'de, aşırı nüfusa karşı bir önlem olarak yasalarca korunduğunu anlatır ve lejistatör(yasa yapıcı) philolaos'un erkeklere düşkünlüğünü vb. örnek verir. cicero işi daha ileriye götürüp şöyle der: apud graecos opprobrio fuit adolescentibus, si amatores non haherent. (yunanlılarda, delikanlıların erkek sevgililerinin olmaması, ayıp sayılıyordu; de repuplica, ıv, 3,3.) ..."

okudğumuzu anladık mı? demek ki neymiş sağdan soldan duyduğumuz iki gudik lafla ortalıkta ahkam kesmeyecekmişiz. eşcinselliği ilk normal karşılayan eski yunanlılar olduğuna göre miras söz konusuysa onların mirasıdır.