bugün

leğen kemiğinin geniş olması

kapıdan geçerken leğen kemiğini "çotank" diye köşeye vurmaya sebep olabilen durumdur. işin ilginci, omuzlar ile leğen kemikleri aynı genişlikte olmasına rağmen, bu oluyor. sanırım sebebi, yürürken omuzların daha esnek biçimde hareket etmesi ve çarpmadan geçebilmesi; ama leğen kemiğinin yürürkenki hareket kabileyitinin omuzlara göre daha kısıtlı olması, leğen kemiği ne kadar esnek olsa bile, omuzlar kadar oynak değil ve "çot" diye çarpabiliyor. kaç kez "güm" diye ses çıktığı için kırıldı sandım; ama kırılmadı; hatta kızarmadı bile. alışmış sanırım o da sağa sola çarpmaya. bağışıklık kazanmış artık.

Geniş leğen kemiğinin en güzel tarafı, ince olan beli daha ince göstermesi. Geniş omuzlar da aynı şekilde, ince olan beli daha ince gösteriyor. Ama kilo alırsak, aldığımız kilonun basenlerde toplanmaya meyilli olduğunu tahmin edebiliyorum. bu yüzden, bu formu korumak için egzersiz ve diyet önemli.

geniş leğen kemiğine sahip olma sebebi, bence şu çocukluğumuzda, belimizde çevirdiğimiz çember. pembe bir çemberim vardı ve hep onu çevirirdim belimde. bu da beli inceltirken leğen kemiğini geliştirdi. hareket, kemik gelişiminde önemlidir çünkü. hatta o çemberi bileklerimde ve boynumda da çevirirdim; bileklerim ve boynum da bu yüzden ince oldu sanırım. yaptığımız her egzersiz, vücudumuzu şekillendiriyor bence. bu yüzden küçük yaşlardan itibaren egzersiz yapmak, etkili.

Ayrıca geniş leğen kemiği, doğurganlık sembolüymüş. zaten sağlıklı bir kadın bedeni formu da kum saati formu olduğundan (90-60-90 denilen ölçü de kum saati formuna işart eder.) geniş leğen kemiği, sağlıklı hormonel dağılım göstergelerinden biriymiş kadında. zaten buna sahip olan; uzun bacaklara, ince bileklere ve bele, atletik bir vücuda da sahip oluyor. şekilcilik değil bu; estetikten öte, sağlıklı kadın formudur. Genetik de etkili olabilir; Ama sağlıklı beslenme ve egzersizin, bunda çok daha etkili olduğunu düşünüyorum.