bugün

dini yarım öğrenip sözlükte artistlik yapan ateist

Türkiye gibi ateizmim toplumda yeni yeni yükseldiği yerlerde Ateist olmak icin dini yarim değil tam òğrenmek gerekir. Hani eston olursun dededen ateistsindir hiristiyanliga kafa yormaz eski yahudi masallari der gecersin inancli bir hiristiyan karsisinda ise din konusunda bilgisiz kalsan da siklemezsin cunku dini hayati bir kavram olarak gormezsin.

Ama turkiye'de oyle degildir bu isler. Bi kere din cok baskin ve dayatmaci. Her alanda. Haliyle boyle baskin bir seyi reddetmek namumkundur. Her sey ögretilen seyleri biraz sorgulamayla baslar.Ben lise donemine kadar her yaz kuran kursuna gittim. Kuran Okumayi da bilirim vaktiyle iyi de okurdum hatta tecvitli. Bilenler bilir bu marifettir. O günkü cocuk aklimla bana en cok leheb/tebbet suresi garip gelirdi. Her seyi yaratan allahin bir kuluna beddua etmesi dahasi lakabi ile seslenmesi. Cok enteresan, isimlerimizin, lakaplarimizin allah nezdinde ne önemi olabilir ki? iste bu birinci adimdir. Atmak icin cesaret gerekir atinca da devami gelir.

Hristiyanlik ve islam arasinda kabaca 500 yil var. 18. Yuzyilin ikinci yarisindan itibaren din hristiyan toplumlarinda sorgulanmaya basladi. 19 yy. Ise ciddi sekilde zayifladi. Modern toplumlarda oldukca zayifladi. Bu surec islam toplumlarina ne zaman gelecek?