bugün

kötülük problemi

tanrı vardır.
tanrı mutlak iyidir.
tanrı her şeye kadirdir.
kötülük vardır.
yukarıdaki maddelerden herhangi üçünü kabul eden kişi, dördüncüsünü reddediyor olmalıdır. yani:

eğer tanrı varsa (madde 1) ve mutlak iyiliği (madde 2) istiyorsa ve istediği her şeyi yapabilecek kadar güçlüyse (madde 3) , o zaman kötülük olmamalıdır.

eğer tanrı varsa (madde 1) ve sadece iyiliği istiyorsa (madde 2), fakat dünyada kötülük varsa (madde 4) o zaman tanrı istediğini yapamıyor demektir, böylece tanrı her şeye kadir değil demektir.

eğer tanrı varsa (madde 1) ve her şeye kadirse (madde 3) ve kötülükte varsa (madde 4), o zaman tanrı kötülüğü yaratmıştır, o zaman tanrı mutlak iyi değildir.

son olarak, eğer tanrı aynı zamanda mutlak iyi (madde 2) ve her şeye kadir (madde 3) ise ve buna rağmen kötülük varlığını sürdürüyorsa (madde 4), o zaman böyle bir tanrı var olamaz.

ben burada insanın sınırlı bakış açısından dan dolayı kötülük olarak yorduğu şeylerin resim tamamına bakıldığı zaman kötülük olmadığı kaanatindeyim.

bir çöl düşünün , siz o çölde sadece bir kum tanesi, etrafınızdaki 20 -30 tane kumu görebiliyorsunuz . bu 20-30 tane kum üzerinden çölün tamamına dair bir yargıda bulunmanız mantıksal olabilir mi ?