bugün

zinciri kırma

Jerry Seinfeld ´in buldugu, Barış Özcan´in Türkiye´de meshur ettigi bir motivasyon teknigi.

hayatinda kendini gelistirmek, degistirmek adina pekcok hedefler koyan ancak yil sonunda o amaclar ugruba gene bir arpa boyu yol gitmedigini anlayan insanlar icin güzel br takvim uygulamasi.

1. kendine ölcülebilir bir hedef sec.
bunun ne oldugu tamamen sana kalmis alkolü birakmak, düzenli spor yapmak, düzenli ders calismak, hergün kitap okumak vs. olabilir. Yalniz burdaki önemli nokta, daha cok kitap okuyacagim gibi bir dilek degil ´iki haftada bir kitap bitirecegim´, `hergün yarim saat kitap okuyacagim´ gibi nokta atisi yapan bir hedef(ler) belirlemek.

2. kafanda belirledigin hedefi ikiye böl.
cogumuz, gaza gelip gözümüze bir hedef kestiriyoruz. kafamiza koydugumuz hedeflerin sürekliligini, aslinda bir süre sonra o hedef bize zor geldigi icin yapmiyoruz . isin püf noktasi bu kural. hergün yarim saat kitap okumaya calisip, bir süre sonra vazgececegine; yarisini hedef koy, hergün daha yapilabilir bir hedef olan 15 dk kitap okumayi dene.
Istatistiklere göre, bir hedef belirleyen insanlarin yarisi, daha 5. haftada havlu atiyorsmus. Daha realist olup, daha kolay bir hedef secip onu sürekli yapmak isin özü bence.

3. hergün yap
Hedefinin ne olduguna bagli olarak belli bir tekrar periyodu koy. hergün kitap okumak, haftada bir ingilizce calismak, haftada üc gün gazete okumak/spor yapmak, ayda iki kere kitap özeti cikarmak vs vs.
Sonra bu hedefini yaptigin günler, hem motivasyonunun sürekliligini saglamak hem de beyninde gercekten zincirler olusuyormus gibi hissetmek icin, takvimin üzerine o gün icin carpi koy. böylece takvimde zincirler olussun, zinciri kirma.
kaynak: https://www.youtube.com/watch?v=_5fwRs94pvE
2018 takvimi: http://barisozcan.com/2018de-zinciri-kirma/
güncel Önemli Başlıklar