bugün

allah neden test eder kulunu

örneğin; Allah, şeytanı durup dururken cehenneme atsaydı, şeytan itiraz edebilirdi. Halbuki Allah, şeytanın hangi durumlarda neler yapacağını biliyor ve bu yüzden şeytanı cehenneme atıyor. fakat böyle bir durumda melekler ve şeytan neler olduğunu anlamayabilirler.

Allah, şeytanın kendi kötülüğünü kendisinin de görmesini sağlıyor. Adem'i yaratıyor ve şeytandan adem'e secde etmesini istiyor. şeytan bu emre itaat etmeyince, şeytanın kötülüğü ortaya çıkmış oluyor. halbuki Allah, şeytanın secde emrine itaat etmeyeceğini biliyordu. ama şeytanın kendi kötülüğünden haberi yoktu. şeytan böylece kendi kötülüğüne tanıklık etti. artık cehennemde itiraz edemez.

bizler de bu dünyada aynı sistemden geçiyoruz. eğer direkt olarak cehenneme atılsak itiraz edebiliriz, neler olduğunu anlamayabiliriz. ama karşımıza çeşitli sınavlar çıkıyor ve kendi kendimize tanıklık ediyoruz. örneğin; biri çok içip adam öldürüyor. böylece kendi kötülüğüne kendisi de tanıklık etmiş oluyor. artık cehennemde durumuna itiraz edemez.

Allah, kötülüğümüzü örtsün, bağışlasın. kısaca özetlemeye çalıştığım bu sorunun daha detaylı ve açık cevabı için bu ufuk açıcı yazının okunması şart:

http://emre1974tr.blogspo...r-ve-ozgur-irade.html?m=1