bugün

neden çalışmak zorundayız

Başlıktaki içeriğe bakılınca neden --bukadar çok-- çalışmak zorundayız şeklinde sorulması gereken soru.
Bunun ne paramızın değeri ile nede hayatımızı idame ettirme ile ilgili olmadığını bildiğimiz halde bu cevapların arkasına sığındığımız durum genelde.
Düşünün bir geçmişteki ihtiyaçlara sahip olsaydık sadece şu anda ayda üç dört gün çalışma ile yiyecek ihtiyacımızı karşılayabilirdik. mobilyası, uzaktan kumandalı afyon görevi gören led ekran televizyonu olmazdı muhtemelen.
Geçmişe gitmeyelim günümüze bir bakalım. Türkiye ortamında 4-5 binliranın getirdiği refahdan bartın'ın köyündeki bir amca fazlası ile memnun olurken nişantaşındaki başka bir amca of çekerek ay sonunu nasıl getireceğim derdine düşebilir. Nijer bölgesinde hayata tutunmuş bir çocukla Japonya'da hayatın ona tutunduğu çocukların hayalleri ve ihtiyaçları bambaşka olabilir.
Peki ortak nokta nedir? Neden diğerine göre çok daha iyi durumda olanlarda en az diğeri kadar çalışma ve ihtiyaçlarını karşılayamama durumunu hisseder genelde?
Çeşitli sebepleri olmakla beraber insan tamahkâr bir varlıktır. Bir dağ altını olsa ikinci bir dağı isteyeceğini ve istediğini tarihten vede günümüzden görüyoruz.
insan aç gözlüdür. Hayvanlardan evrildiğimizi düşünenler genel insan ahlak anlayışının hayvanlarınkinden çok daha alt seviyede bir kültür olduğunu, irade sistemimizin çok farklı çalıştığını genelde görmezden gelirler.
insan mutluluğu toplumun değer yargılarına göre belirler. Toplumun genel hedef ve gayelerinden ufak bir sapmanızın en küçük yaptırımı toplum tarafından mandıra filozofu filmine gönderme yapılmanızdır.
insan metadan evvel terbiyeye ihtiyacı olan yegane varlıktır. diğer canlılardan farkımız irademiz ise irademizde terbiyeye muhtaçtır. iyiden iyiye metalaşan insan hayatında insani değer tanımının sözlükte kalan bir ibareden öteye gidemeyecek olması kaçınılmazdır.
Mutluluk eşittir makam ve paradır gibi unsurlardır günümüzde. Güçlü olma isteği değil diğerlerinden daha güçlü olma isteğidir. Hayatlarımız da spor müsabakaları gibidir. Gelişim hikayelerimiz bile öyledir. Adam hayatı boyunca çile çekmiştir ama yılmamıştır 55 yaşında artık çok zengin, ünlü yada başka bişey olmuştur. o halde 55 yılı nasıl yaşadığının önemi yoktur. toplumun gözünde sen başarılısındır.
Velhasıl son paragraftaki sözümüz biraz özetler olayı. 'insan gülçü olmayı değil, diğerlerinden daha güçlü olmayı istediği içindir bu çırpınışı.
Çok uzattık burada keselim..