bugün

insanat bahçesi

okumaya yeni başlıyorum ancak şöyle bir göz attım da girişi bile bu kitabı okuma isteğimi cezbetti,yaşadığımız hayata değişik ve aynı zamanda profesyonel bir o kadar mizahi bir bakış,apayrı bir lezzet gibi geldi,hakettiği değeri görmeli.bu açıdan üşenmeyip paylaşmak istedim.inkılap kitabevi 1986 3.baskıdır.çeviren nuran yavuz.şimdi sadede gelelim:

insanlar,çağdaş yaşamın baskıları altında bunalıyor,yorgun kentliler,içinde yaşadıkları uğultulu dünyayı beton ormanı diye niteliyorlar. nüfusun çok yoğun olduğu bir yerleşim merkezini tanımlamak için renkli bir deyim bu. ama yine de oldukça yanlış.gerçek bir yaban ormanını incelemiş olanlar da böyle söyleyeceklerdir size bunun yanlış olduğunu.

doğal yerleşim alanlarında doğal koşullar altında hayvanlar birbirini yaralamaz, kendi yavrularına saldırmaz,mide ülseri olmaz, oburluktan hasta oluncaya kadar şişmanlamaz, kendi kendini tatmin etmeye kalkmaz,homoseksüsel çiftler kurmaz,,kendi türünden olanları öldürmezler.kent insanlarının ise bunların hepsini yaptığını söylemek gereksiz. acaba, insanlarla hayvanlar arasında esaslı bir fark olduğunu gösterir mi bu ?ilk bakışta öyle gibi. oysa bu, aldatıcı ve ferçeğe uymayan bir gözlemdir. aslında bazı hayvanlar,bazı koşullarda, bu gibi davranışlarda bulunabilirler; özellikle doğa dışında tutsaklığa mahkum edildikleri zaman.türdeşimiz insanlarda görerek pek iyi tanıdığımız bu anormalliklere, hayvanat bahçesine kapatılmış hayvanlarda da rastlarız. demek ki kent,bir Beton Ormanı olmaktan çok bir insanat bahçesidir.

Karşılaştırmak gerekiyorsa, kentli ile vahşi hayvanı ele almalıyız. çağdaş insan hayvan,türünün doğal koşulları içinde yaşamıyor artık. hayvanat bahçesi için örnek toplayan bir avcı olması değil, kendi parlak zekasıdır onu kapana kıstıran. şimdi, içinde bir türlü rahat edemediği koca bir hayvan kampına yerleşmiş ,acımasız bir gerilim altında, her an çatlama tehlikesiyle karşı karşıyadır.yine de bu baskının yanısıra,hatırı sayılır avantajlara sahiptir.bahçe ,dev bir aile reisi gibi içinde oturanları korur; yiyeceklerini,içeceklerini,bakımlarını ve tedavilerini sağlar.yaşamı sürdürmeye gerekli sorunlar en alt düzeye inmiş olur böylece...*