çoklu zeka kuramı

Gardner' ın Çoklu Zeka Kuramı;

Gardner bilişsel yeteneklerin geniş bir yelpazeden oluştuğunu ve aralarında sadece çok zayıf bir korelasyonun bulunduğunu savunmaktadır. Örneğin, kuram çarpma işlemini kolayca öğrenen bir çocuğun, bu görevde zorluk yaşayan bir çocuğa göre daha zeki olduğunu söylemez. Basit çarpma işlemlerinde uzmanlaşmak için zaman harcayan bir çocuk 1) çarpma işlemini farklı bir yolla öğrenebilir, 2) matematik dışındaki bir alanda üstün olabilir, 3) hatta çarpım sürecini derin bir seviyede anlıyor veya tamamen farklı bir süreç olarak görüyor olabilir. Temelde derin bir anlayış içermesi de yavaşlığa ve çarpım tablosunu hızlı hatırlayan çocuğa bakıldığında potansiyel matematiksel zekasının gizlenmesine neden olabilir.

Aslında oldukça popüler/çekici olmasına rağmen Gardner'ın çoklu zeka kuramını (sözel,matematiksel vb.) doğrulayan yeterli bir literatür yok. Eğitimciler arasında da yoğunlukla kullanılıyor; sözel,görsel,analitik vb. 8 birbirinden bağımsız zeka türü varmış gibi ancak veri yetersiz.

Zekanın zannedildiği kadar keskin hatlarla birbirinden ayrılan kısımlardan oluştuğu bana çok mantıklı gelmiyor. Zeka çok daha bütünsel bir şey.