bugün

suna pekuysal

Bir dönemin en önemli oyuncularından Suna Pekuysal'ı kaybettik, belki de bir dönemi olduğu gibi kaybetmek üzereyiz. Peki Pekuysal'ın oyunculuğu, tiyatro aşkı, performansı, yeteneği, sesi kaybolacak mı? Büyük sanatçı olmak burada devreye girer işte, onlar yüreklerden asla silinemezler...

Perde kapanır, perde açılır. Suna Pekuysal selama çıkar, seyirci ayaktadır alkışlar, kulakları sağır eder; perde açılır perde kapanır, seyirci ayaktadır ve bir büyük ustaya veda zamandır.

Hem dramlarda hem komedilerde çıkardığı muhteşem performansı defalarca ödülle buluşmuş ve seyircisinin alkışlamaya doyamadığı ender yetenekteki sanatçılardan biriydi-biridir Suna Pekuysal.

Ah keşke demeyi kim sever ki, hayatını insan tanımak-biriktirmek üzerine kuran biri olarak, ta derinlere kadar yanıyor ve ah keşke diyorum, keşke onu tanısaydım... Tiyatroda onu büyülenmiş gözlerle seyrederken ''Acaba Amerika'da doğsaydı, Bette Midler kadar popüler olmaz mıydı?'' diye düşünmüştüm.

Olurdu ve tüm dünya onu severdi hiç kuşkusuz.

Sadece tiyatroyu değil sahneyi ve sinemayı Türk seyircisine sevdiren kaç tane oyuncu var? Şöyle de sorulabilir, ülkede kaç tane gerçek oyuncu vardı ve maalesef geride kaç tane kaldı?

Seyirciyi güldürmekten büyük keyif aldığını anlatıyordu bir programda Suna Pekuysal, ''Her kahkahadan para alsam şimdiye milyoner olurdum'' diyordu. Çok zengin olmadı belki ama nice zenginin elde edemeyeceği bir hazineye sahipti, milyonlarca insan tarafından sevildi ve sayıldı.

Komik kadınların üzerimdeki etkisi çok büyük, konservatuvar sınavına girmemin sebebidir onlar; Suna Pekuysal başta olmak üzere. Keşke biraz kısa boylu ve komik suratlı olsaydım diye düşünürdüm çocuk aklımla, o kadınlar gibi sahnede yaşamayı ve sadece insanları güldürmeyi isterdim.

Tiyatronun aşkla yapıldığını bilirdim, tiyatro aşkının hiç bitmediğini de. Suna Pekuysal ''yeniden 'Lüküs Hayat'ta oynayacak mısınız'' diye soran bir gazeteciye, ''Yeni bir oyunda oynayacağım, ben o kitabı okudum bitti'' diyordu. Her oyunla, her gece yeniden yaşanan bir aşkı ancak o aşka tutkun oyuncular aktarabilirler seyirciye.

Tiyatro seviliyordu bir zamanlar bu ülkede, bugünle kıyaslanmayacak kadar çok hem de. Bir dönem oyuncularından hangisine sorarsanız sorun 'o şaşaalı günlerden, upuzun kuyruklardan' bahsedecektir.

işte o dönemin bir şahidi daha aramızdan ayrıldı, ne yazık.

Onu tekrar göremeyecek olanlara ve alkışlama şansı bulamayanlara ne yazık.

Seyirci çok sevdiği Suna Abla'sına veda ediyor.

Suna Pekuysal 14 yaşında çıktığı sahneden, 54 yıl emek verdiği sahneden son defa selama çıkıyor...

elif aktuğ
güncel Önemli Başlıklar