bugün

power rangers

14 sezon dedim açıklama gereği hissettim uzuun uzun yazalım bakalım neymiş ne olmuş power rangers.

1-3. sezonlar da bildiğimiz power rangers olan mighty morphin power rangers serisi hüküm sürer. rita repulsaismindeki cadı 10000 yıldır hapis olduğu kapsülün açılmasıyla özgürlüğüne kavuşur ve dünyayı tehdit etmeye başlar. bunun üzerine onu kapsüle hapseden zordon hemen tehdit edilen gezegen olan dünyadan 5 genç seçer ve onları yeni savaşçılar yapar. kırmızı-jason, siyah-zack, mavi-billy, pembe-kimberly ve sarı-trini olmak üzere 5 power ranger dünya'yı rita'nın saldırılarına karşı korumaya başlarlar. ancak rita 6. güç taşını elinde bulundurmaktadır.* böylece şehre yeni gelen tommy ismindeki genci kaçırarak üstünde büyü uygular ve onu yeşil ranger'a dönüştürür. yeşil ranger inanılmaz güçlerle donatılmıştır ve diğer rangerların anasını ağlatır, zordon'un dünyayla bağlantısını keser ve dünyayı tamamen savunmasız bırakarak yavaş yavaş ele geçirme işlemlerine de başlar. ancak robot alfa 5'in üstün bilgisayar bilgisi sayesinde zordon'la yeniden bağlantı sağlanır ve ranger'lar bir anda tekrar üstün duruma geçerler. yeşil ranger'ın taşıdığı sword of darkness'i* yok ederek üzerindeki büyüyü kaldırır ve onu da kendilerine katılmaya ikna ederler. ancak güçleri rita tarafından yaratıldığı için bir süre sonra tommy güçlerini kaybeder ve ranger sayısı tekrar beşe düşer. bir hileyle rita rangerların güç taşlarını çalar ve elde tek bir taş kalır. yeşil ranger güçlerini kaybedip ayrılırken güç taşını özelliklerinin kullanılabilmesi adına lider kırmızı ranger'a bırakmıştır. bunun üzerine tommy zordon tarafından çağırılır ve zordon kendi enerjisiyle güç taşını bir süre kullanılabilir hale getirir. böylece ekip tekrar 6 kişiye çıkar.

2. sezonun başlangıcında rita repulsa'nın sürekli rangerları yok etmeyi başaramamasına uyuz olan efendi lord zedd gelerek rita'yı o bildiğimiz kapsüle kapatıp uzaya geri yollar. ve daha güçlü büyülerle önce rangerları daha sonra dünya'yı yok etme işine başlar. rangerlar değişen düşman karşısında kısa süreli bir ambolasyon yaşasalarda zordon'un zamanında müdahalesiyle yaratılan yeni robotlar* sayesinde lord zedd'i dize getirmeyi başarırlar. lord zedd stratejik hamlelerle yeşil ranger'ı güçten düşürerek bu sefer gücünü tamamen kaybetmesini sağlar. ancak zordon karşı hamlede gecikmez. iyiliğin ve saflığın simgesi olan beyaz renkte lider bir ranger yaratır. bu ranger tommy'nin ta kendisidir. bu arada ilk ranger değişimini yaşarız. jason,zack ve trini ayrılırken, rocky*,adam* ve aisha* ekibe katılırlar. böylece rangerlar lord zedd'in de anasını ağlatmaya başlarlar. ama hiç beklenmedik bir anda rita repulsa kapsülünden kurtulmayı başarır ve lord zedd'i bir aşk büyüsüyle kendisine bağlayarak dünya'nın başına bela olmaya devam eder. birleşen lord zedd ve rita rangerlara türlü türlü komplolar hazırlasalar da başarılı olamazlar.

ancak 3. sezonda değişik bir sürpriz bizi bekler. rita'nın kardeşi rito revolto birdenbire piyasaya çıkar. ablası rita'ya getirdiği düğün hediyelerinden sonra zedd tarafından 5 canavarla birlikte dünya'ya yollanır. haliyle o kadar canavarı birarada görmemiş olan rangerlar ambolasyonun doruğunu yaşarlar ve uzun süren savaş sonrasında önce robotlarını, sonra güçlerini kaybederler. bunun üzerine zordon onları ilk güç taşlarının yaratıcısı olan ninjor'a gönderir. ninjor rangerları yeni ve daha üstün güçlerle donatır. ninja ranger serisi böylelikle başlamış olur. yeni güçleriyle geri dönen rangerlar rito'nun da diğer canavarlarında anasını belleyerek zedd'le rita'ya yıkılmadık ayaktayız* mesajı verirler. pembe ranger kimberly bu esnada yarışma nedeniyle florida'ya taşınınca, yerini catherine doldurur. tabii ki düşmanlar bitmek bilmez. rita ve rito'nun babası olan master vile gelip rangerları bir güzel benzetir ve tam ulan bu sefer kaybediyolar mı derken biz bi anda ucundan kıçından kurtarmayı başarırılar yakayı. ama master vile zamanı geri döndürerek rangerları çocuğa çevirir ve bir yandan uğruna dünyaya geldiği zeo kristali için sürekli dünyayı tehdit eder. zordon çaresiz kalarak aquitar gezegeninin rangerlarından yardım ister. bu rangerlar gelip dünyayı korumaya çalışırlar ancak yapıları gereği sürekli suya ihtiyaçları vardır ve dünya pek uygun bir yer değildir haliyle onlar için. bu arada çocuk rangerlar büyük çaba göstererek zeo kristalinin bütün parçalarını toplarlar. ve tam kristalin gücü sayesinde zamanı normale döndürüp tekrar eski hallerine geldiklerinde birden bire kumanda merkezi* havaya uçar. zedd ve rita'nın düzenlediği bu sabotajdan rangerlar sağ çıkarlar ancak kumanda merkezi haşat olduğu için herkes zordon ve alfa da tarih oldu moduna geçer.

ancak öyle bir şey olmamıştır. zeo kristali patlamada en ufak bir hasar görmez ve zordon'un kurduğu telepatik link sayesinde kristal rangerları yer altındaki kumanda merkezine çeker. böylece 4. sezon başlar. rangerlar renk değişikliğine giderler ve yeni sıralama tommy-kırmızı, adam-yeşil, rocky-mavi, tanya-sarı ve catherine-pembe şeklindedir. tanya karakteri aisha tarafından kristal aranırken yerini doldurmak üzere rangerların yanına gönderilmiştir. billy ise kristalin 5 parça olmasından dolayı yerini tanya'ya bırakıp, üstün teknik bilgisini rangerlara yardımcı olmaya adamıştır. bu arada makine imparatorluğu* zedd ve rita'yı yerinden ederek ay'daki üsse yerleşip dünya'yı tehdit etmeye başlar. rangerlar bir süre direnirler ancak öyle güçlü canavarlar gelmeye başlar ki 5 kişi baş edemezler. ve birden bire altın ranger ortaya çıkar. kimliği belirsiz ranger canavarlara ayar üstüne ayar verip sonra tek başına yok ederek makine imparatorluğuyla adeta taşşak geçer. ama çoklu saldırı karşısında o da dayanamaz ve bir süre sonra güçten düşmeye başlar. bu arada gerçek kimliği ortaya çıkar ki bu trey adını taşıyan triforia gezegeninin prensidir. vücudu ranger güçlerini taşıyamayacak kadar yara aldığı için güçleri eski kırmızı ranger ve eski lider jason devralır. böylece rangerlar makine imparatorluğunu da yok etmeyi başarırlar.

türkiye'de show tv tarafından yayınlanan dizi, 4.sezonun bitmesinden itibaren çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimini olumsuz yönde etkilediği için rtük tarafından yayından kaldırılmıştı. diğer sezonlar hakkında ben de çok fikir sahibi değilim ama en kısa zamanda bilgilerimi aktaracağım. sezonlar sıralarıyla şöyle:

1-3. mighty morphin power rangers(1993-1996)
4. power rangers zeo(1996-1997)
5. power rangers turbo(1997-1998)
6. power rangers in space(1998-1999)
7. power rangers lost galaxy(1999-2000)
8. power rangers lightspeed rescue(2000-2001)
9. power rangers time force(2001-2002)
10. power rangers wild force(2002-2003)
11. power rangers ninja storm(2003-2004)
12. power rangers dino thunder(2004-2005)
13. power rangers space patrol delta(2005-2006)
14. power rangers mystic force(2006-2007)

ve eğer söylenildiği gibi olacaksa 15. sezon power rangers relic hunter(2007-2008)

tabi tahmin edebildiğiniz üzere senaryo cıvımış, boku çıkmış ve eğlenceden uzak gibi görünmektedir. bölümleri izledikten sonra konuşabileceğim tabii ki. ama okuduğum kadarıyla 11,12 ve 13. sezonlar senaryo açısından başarılı. sebebini ise 11. sezonla beraber yayın haklarının yeni zelanda'lı bir şirkete geçmesine bağlamak mümkün. her ne kadar gerçekle uzaktan yakından alakası olmasa da çocukluğumuzda hepimizi televizyon ekranına bağlayan bir diziydi. *