bugün

prebiyotik

prebiyotikler bağırsaklarımızda yaşayan çok çeşitli ve milyonlarca bakteriden sadece sağlığımıza faydalı olanları besleyen lifli gıdalardır.
probiyotik olarak bildiğimiz besinler, içerisinde sağlıklı bakterileri barındıran, yoğurt kefir gibi yiyecekler içinde bulunan yararlı bakterilere verilen addır. işte bu yararlı bakteriler yani probiyotikleri besleyen besinler genellikle lifli gıdalardır. ancak her lifli gıda değil; sadece yararlı bakterileri besleyen lifli gıdalar sağlığımız açısından önemlidir.

sağlığımız açısından önemli yararlı bakterileri besleyen prebiyotik gıdalardan bazıları: soğan, sarımsak, yer elması, pırasa, kuşkonmaz ve bazı deniz yosunları yoğun şekilde bağırsak floramızı besleyen besinlerdir. bunlar dünya besin literatüründe "superfoods" olarak adlandırılan değerli besinlerdir.

prebiyotik gıdalar ile beslenerek bağırsak floramızı güçlendiririz. bu sağlığımız açısından bir kaç hayati yarar getirir. en önemlisi bağışıklık sistemimizi güçlendirmesi. bağışıklık sistemimizin güçlü olması bağırsağımızdaki yararlı bakterilerle doğrudan alakalıdır. ayrıca kilo dengemiz de bu bakterilerin kalitesiyle alakalıdır. ayrıca sindirim sistemimizi düzenler ve vücuttaki ödemin atılmasını sağlar. yani sağlıklı bir vücuda sahip olmak için bağırsağımızda yaşayan yararlı bakterilerin sayısı ve kalitesi çok önemlidir. bunu da probiyotikler ve onların besinleri prebiyotikler ile sağlarız.

kaynak ve daha fazla bilgi için bakabilirsiniz: https://vervella.com/preb...otikler-hakkinda-her-sey/