bugün

herkesle arası iyi olan insan

(bkz: #35958220)

eric berne in kurucusu olduğu transaksiyonel analiz kuramında insanların günlük ilişkileri zamanı yapılandırma, başlığı altında değerlendirilir ve 6 kategoriye ayrılır. bunlar aşağıdan yukarıya:

1. geri çekilme : kişi sözlü iletişim kurmaz, kaçış veya dinlenme anındadır. içine yönelmiştir.

2. ritüel : günlük seremonilerdir. sözlü/sözsüz selamlaşmalar. iletişimin rutin, en kısa halidir.

3. vakit geçirme : insanların keyif aldığı, ciddi olmayan, bir amaca hizmet etmeyen vakit geçirme amaçlı sohbetlerdir.

4. etkinlik : ortak bir amaç için bir araya gelinmiş ve bir sonuç hedeflenmiştir.

5. psikolojik oyunlar : insanların beklentilerinin karşılanmadığı, yeterince ilgi göremedikleri durumlarda başvurdukları birtakım iğneli laflar, gerginlik veya stres yüklü cümleler sarf ettikleri farklı ego durumlarına işaret eden oyunlardır. bilinçli/bilinçsiz yapılabilir.

6. içtenlik : ilk 5 basamaktaki gibi psikolojik oyunların gerçekleşmediği, en derin iletişim şeklidir. nadir yakalanır. tecrübe edilen kişiler çok enderdir. töropatik iletişim de diyebileceğimiz en samimi ilişki düzeyi olduğundan incitilme riski en yüksek yapılandırma basamağıdır.

tüm hayatımızı bu 6 zamanı yapılandırma durumunu, iletişime geçtiğimiz kişilerle formüle ederek yaşarız. ağırlıklı olarak farklı ego durumlarının karşı karşıya geldiği ( ebeveyn/ yetişkin/ çocuk) psikolojik oyunlar aşamasında eric berne in tabiriyle şalter iner ve iletişim ya sekteye uğrar, ya da bir alt basamaktan devam eder.

işte herkesle arası iyi olan insan bu yapılandırmanın 4. aşamasından yukarıya çık(a)mayan insandır. ilişkilerinde derinlik ve samimiyet, bilinçli/bilinçsiz kabul etmez. (bilinçsiz zira çünkü berne e göre içtenlik basamağı; belli bir olgunluk ve entelektüel birikim sonucu gerçekleştirilebilen yapılandırmadır.) seremoniler ve ritüeller en çokta psikolojik oyunlarla zamanı yapılandırır.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar