bugün

hafıza nasıl güçlendirilir

Benim alanıma geldin evlat.

insanlarda Hafıza yani memory bilgisayarlardai bildiğimiz gibi üzerine yazıp okunan bir şey değil. Öncelikle bunu kavramalısın. Hafıza dediğimiz şey insanın 5 duyu organının herhangi bir şeyi algılayıp beynin bir merkezinde yarı zamanlı tutma eylemidir. Yani sen bir şey gördün diyelim, o gördüğünü bir daha görmezsen, onu hatırlamaya çalışmazsan, beyninin algıladığı o şeye giden nöronların çalışmayacaktır. Ve sinir hücreleri (nöronlar) o yolu kapayıp başka yeni yollar çizecektir.

Sonunda sen onu görmüş olsan bile nöronlar o yolu kaybettiği için hafızanda canlanmayacaktır. Şimdi ufak bir şekilde beynin çalışmasını anladığını varsayıyorum. Bu hafızayı nasıl geliştirebilirsin? Öncelikle azalmamasını sağlamalısın. Yani nöronların sürekli beyninde bir yol çizdirmeyeceksin, kafan rahat olacak, stresli endişeli olmayacaksın. Vücudun olabildiğince bazal metabolizmada çalışacak. Önemli bir şey gördüğün zaman onun hep aklında kalmasını sağlayacaksın. Benim buna çözüm yolum şöyle.

Kendi algoritmamı üretiyorum. Nasıl peki? Bir şeye çok üzüldüm mesela. Ona bir sayı veriyorum. Diyelim 1 olsun. Amcamın vefat haberini aldığım zaman dünyam başıma yıkılmıştı. Ona o yüzden 1 vermiştim. Başka bir olay yaşadım ona da 2 verdim. Tabi bu arada hayat hala daha devam ediyor. Yine başka bir olay. 1 i ve 2 yi zaten biliyorum. Aralarında karşılaştırıyorum ve onu 2. sıraya koyuyorum. Böylece sayılar yaşadığım şeyleri belirliyor ve diyelim kitap okuyorum ara verdim 132. sayfada kaldım. Aklıma 1. 3. ve 2. olayları getiriyorum direk. Sayıları normal hayatımın akışında işliyorum. Kesinlikle unutmuyorsun. Bunu ben 7. sınıftan beri yapıyorum.

şunu unutmamalısın. Hafızan sadece önemli olayları hatırlar. Eğer ayrıntılarıyla hatırlamak istiyorsan bir yerlere yazman lazım. Ayrıntıyı hatırlayacak şekilde beyin dizayn olmamış. Veya şöyle diyeyim insanların genelinin beyin yapısı ayrıntıyı hatırlayacak şekilde değildir. istisnaları var tabi. Şimdiye kadar anca gördüklerini unutmamayı başardın. Peki nasıl geliştireceksin?

işte burası tamamen sana kalmış. Düşünmek inanılmaz derecede hafızanı açar. Herhangi bir konuda ayrıntılarına kadar düşünebilrsen, kendini geliştirebilirsin. Burada anahtar nokta odaklanmak ve konsantre olmak. 5 duyunu da kapatıp o şeye odaklanmak. işte bunu ne kadar fazla yaparsan o kadar daha hafızan açılır. Nöronların iletişim hızı artar ve tabiri caizse beynini yakarsın.

Uzun oldu ama idare edersin artık.