bugün

kuran neden türkçe okunamıyor

*** Bu yazı dikkatle okunsun lütfen evet biraz uzun ama sorularınızın yanıtını bulabilirsiniz belki...
Kuran türkçe okunabiliyor hatta başka dillere de çevrilmiştir, ingilizce, fransızca vs. Bu çevrimler sayesinde dünyanın çeşitli yerlerinden islamı eleştirenlere veya karşılıklı dinini değiştirenlere tanıklık edilir.

Kuran türkçe okununca kişi ateist olacak diye bir kaide yoktur aksine kuranda olmayan uydurma rivayetleri eleyebilir. Böylelikle islamı ve kuranı öğrenebilir.

Fakat kuranı türkçe okurken bir kaç hususun üzerinde durulmalıdır ; öncelikle çevrilen kelimelerin anlam çeşitliliği araştırılmalıdır sonra kurandan bir konu öğrenilirken konu ne ise o konu ile ilgili tüm ayetler öğrenilmelidir. Bu 2 husus neden önemli açıklayalım.
* türkçe öğrenmiş bir yabancıya " damlaya damlaya göl olur " derseniz kişi anlamayabilir ve o kişi bu cümleyi araştırarak durumu öğrenir yani çeşitlilik araştırılmalıdır.
* mesela evlilik hukuku ile ilgili bilgilerin bir kısmı nisa 33. 34. 35. 128. ve 130. Ve bakara 231. Ayetlerde verilmiştir görüldüğü gibi bir konu farklı yerlerde olabilir ve evlilik hukukunu anlamak için bu ayetler birlikte düşünülmelidir. işte eğer bu hususlara uymazsaniz kuranı anlamakta zorlanırsınız.

Kişi diyor ki "ben kuranı türkçe baştan sona okudum", iyi de anladın mı ? Yukarıdaki hususlara uymadan bir şiir kitabı gibi okunursa anlaşılmaz tabii sonra cımbızlama kelimeleri seçer önyargı ile yaklaşır ve sonunda ateist oldum dersiniz çünkü anlamadınız ki... bunun zeka ile ilgisi yok sadece dil farklılığı ve araştırma ile ilgisi vardır kesinlikle bir emek harcanmalıdır.

isteyenlere kuranın emek vermeden, şiir gibi türkçe okunupta anlaşılmadığını ispatlayabilirim.

Kuran arapça, tevrat ibranice , incil aramice veya yunanca vs. Dilde yazılmıştır diller farklılık gösterebilir bu bir zorunluluktur çünkü kitaplar o dönemin insanlarının anlaması için onların dilinde indirilmiştir. Arapça kuran anlam bütünlüğünün değiştirilmemesi ve çevrim sırasındaki anlam kaymalarının olmamasi açısından önemlidir fakat bir üstünlüğü filan yoktur çünkü üstünlük bilgisi kuranda bildirilmemiştir.