r t e vatanı kurtarırken hayırcılar napıyordu

ilhami'ye bir tesbih emanet edilmiş. hakiki oltu taşından, el oyması desenlerle bezeli, gümüş kakmalı çok kıymetli bir tesbih. hatta yapan usta için, ömrünü adadığı eser derler bu tesbih için.

bir gün hidayet adinda bir arkadaşı ilhami'den bu tesbihi ister. der ki; "bi kaç bi şey yapacam, daha da güzel olacak bu, ikimiz de daha çok sevecegiz"
ilhami tereddüt etmeden kabul eder bu teklifi. çünkü tesbihin emanet olduğunu unutmuş, sahiplenmiştir artık. ve kendisine ehilleri tarafından emanet edilen tesbihi, gider layık olmayan birine emanet eder, hadsizce.
gün geçer, hafta geçer, ay geçer ama tesbih geri gelmez. hatta hidayet orda burda tesbihin kendisinin olduğunu söylemeye başlar. üzerinde oynamalar yapar, zarar verir.
artık dayanamayan ilhami tesbihi, kendince "tesbihini" geri ister. hidayet pislik yapar, vermek istemez. türlü oyunlarla etraftaki insanlara tesbihin kendisine ait olduğunu ispat etmeye çalışır. "uzun zamandır bu tesbihe hizmet ediyorum ben, benim ve benden olanın hakkıdır bu" der.
başka çaresi kalmayan, emaneti kaptıran ilhami, zor kullanarak, döverek, söverek alır tesbihi geri.
bu tesbih hidayet'in diyenleri de, bu tesbih ne hidayet'in ne de senin sana emanet bu diyenleri de aynı kefeye koyarak bertaraf eder. tesbihin tek sahibinin kendisi olduğunu iddia eder.
hidayet vazgeçmez. o da zor kullanarak geri almaya çalışır. tüm arkadaşlarıyla saldırır hidayet'in üzerine. ilhami'nin cevresi daha kuvvetli çıkar ve bu saldırıyı savuşturur.
ancak daha temkinli davranmak isteyen ilhami, tesbihin kendisine ait olduğunu kabul etmeyen herkesi alaşağı etmeye başlar. masumlara da kıyar.
ilhami bugün, tesbihin esasında emanet olmadığı ve kendi malı olduğuna dair kanun çıkarmaya çalışıyor. çünkü emaneti sahibine iade etme zamanı yaklaşmakta.
tesbih mi, çıkan bu kavgalarda imamesi kırıldı, taşları çatladı, bölük pörçük oldu.
ilhami tesbihi ehil olmayan ellere kendi iradesiyle, şahsi çıkar elde etmek için teslim ederken yapma etme diyenler, bugün de diyor ki; "bu tesbih senin babanın malı değil, elbet sahibi gelir, elinden aliverir bir gün. ve verdiğin zararın da hesabını sorar."