bugün

8 haziran 2008 roland garros erkekler finali

toprak kort üzerinde tartışmasız son yılların en iyi ismi rafael nadal'ın galibiyetiyle son bulmuş grand slam finali. lakin bu seneki finali diğer finallerden ayıran bir fark mevcut o da roger federer'in ortaya koyduğu oyun. öyle sanıyorum ki her tenissever için bu maç uzun süredir merakla beklenen bir maçtı. en azından daha çekişmeli geçeceği tahminler arasındaydı çünkü gerçekten roger federer'in roland garros öncesi toprak üzerindeki performansı diğer senelere nazaran çok daha iyiydi.
lakin beklenen olmadı ve maç 6-1, 6-3 ve 6-0 gibi epey ezici fark ile rafael nadal'ın oldu.
şimdi işe tabi bir de şu yönden bakmak lazım. bir kere bana kalırsa bu mağlubiyet federer'in kariyerinde uzun zamandır görmediği cinsten ağır bir mağlubiyet idi. niye böyle bir sonuç elde edildiğine gelecek olursak cevap aslında net gibi. nadal her şeyden evvel rakibini çok iyi tanıyor. bu nedenle federer'i bertaraf edebilecek oyun stilini kurmak onun için çok zor değildi. oyun boyunca kurduğu stil de çok netti. federer'in özellikle backhandine gönderdiği yüksek ve tam spinli güçlü vuruşları sayesinde gelen cılız topları yine oldukça kuvvetli forehandleri ile bertaraf etti. e bir de bunun yanında federer'in backhandi iyi çalışmayınca sonuç göründüğü gibi kaçınılmaz oldu.
bu nedenle ilk set ve ikinci setin ilk iki oyunu resmen tek kişilik bir tenis izledik. kortta sadece nadal var gibiydi. üçüncü oyunla birlikte federer biraz daha kuvvetli ve yüksek vuruşlarıyla nadal'ı baselinenın gerisinde tutup birbirinden iyi voleler ile sayıya ulaştı. lakin nadal gibi güçlü toprak kort oyuncusuna bu ne kadar yeterdi işte o sıkıntılı bir mevzuydu. nitekim yetmedi, gördük.
lakin bana kalırsa şunu da unutmamak lazımdır. evet, federer bugün belki de kariyerinin en ağır mağlubiyetine imza atmıştır ama bana kalırsa o tenis dünyasının görmüş olduğu en iyi isimlerden biridir.
nadal'a gelince...
aslında bu maçtaki performansını gördükten sonra hakkında söylenebilecek pek fazla bir şey yok gibi. o gerçekten toprak kortun gördüğü en iyi isimlerden biri.