bugün

menzil cemaati nin devlete sızmaya başlaması

menzil cemaati sosyal, toplumsal bir harakettir.
Devletle değil, işi insanladır. uyuşturucu müptelası gelir, uyuşturucuyu bırakır, topluma kazandırılmış bir bireye dönüşür o kişi. Alkol bağımlısı gelir, alkolü bırakır ve topluma kazandırılır.
islamı tasavvufi disiplinde yaşamak isteyene kapılarını açar.
Kimseden zorla bir şey beklemez, haraç kesmez. Aksine gelen misafirlere ikramlar yapılır.
Gelen kişinin kim olduğuyla ilgilenilmez. referans istenmez. cep telefonuna herhangi bir program yükletilip takip edilmez veya talimat yağdırılmaz şunu yap, bunu yap diye. sana şu iyiliği yaptım, bana borçlusun denmez. hizmette gönüllülük esastır.
Kişi ile mürşidi arasında manevi bağdır kurulan. tek bağ budur.
Daha iyi insan olsun, kul hakkı yemesin, birinin emrinde çalışıyorsa işinin hakkını versin, işini ibadet eder gibi görsün istenir.
Yine eğer birileri emrinde çalışıyorsa onlara adaletli davranması gerektiği öğretilir. Bunlarda tek tek karşıya alarak değil, kişi, bu yolda olduğu sürece, kendi manevi dünyasında kateder bu yolları. buna seyr-i suluk denir.
menzil cemaati kişinin kendi ahlaki gelişimine odaklanır. bilinir ki, bir kişi kurtulursa bir alem kurtulur.

Şimdi söyleyin bakalım. Bu şekilde olması istenen bir insandan başka insanlara zulüm etmesi, onların hakkını yemesi beklenir mi?

tarikatte kişi merkezli bir olgunlaştırma vardır. Dünyanın şimdi fenni ilimlerde yapmak istediği öğrenci merkezli eğitim gibi. tarikat bunu mükemmel yapar eğer ki, kişi istekliyse. Birebir sorunlarına bu yolda ilerlerken çözüm bulur. Hep kendisidir kendisine engel olan. kendi nefsiyle ve kendi hatalarıyla o kadar meşguldür ki, başkalarına bakamaz, bakmamalıdır. gerçekten ona kaybettirilen kulluk vazifelerini yapmaya başlar. Dünyaya niçin geldiğini anlar. Baktığı ama görmediği şeyleri görmeye başlar. insanı insan olduğu için, rabbi yarattığı için sever. kendi sonundan emin olmadığı için kimseye kötü söyleyemez.

daha öncede dediğim gibi nasıl ki, yoga klübüne giden bir kişinin kariyer yapması kimseyi ilgilendirmiyor ve kariyeri yoga klübüyle ilişkilendirilmiyorsa, yani yaptığı kişinin özeli ise. menzil cemaatine mensup olmak da kişinin kendi özelidir. bu olay bu kadar nettir.