bugün

fatih sultan mehmet

vefatından hemen önce şu vasiyette bulunmuştur;

"bu dünya ölümlüdür. her fani gibi ben de ölümü tadacağım. acım ve ızdırabım çok büyüktür. ömrüm safha safha gözümün önünden geçiyor. hayatım boyunca allah'ın emirlerinden dışarı çıkmadım. allah'ın rızasını kazanmak için çalıştım. tek gayem bu idi. kafirler hiçbir sözlerinde durmadılar. savaşlarımızın çoğu onların sözlerinde durmamaları sebebiyle oldu.
istanbul'u fethettim. fakat şeyhim akşemseddin hazretleri ile berbarce yapmış olduğumuz zikrin lezzetine dünyaları bile değişmem. eğer şeyhim izin verseydi zikir yolunu tercih eder saltanatı terkederdim.
bazı insanlar istanbul'u mahsara etmemize karşı çıkmışlardı. onlar istanbul'un içten fethedileceğini yani halkının müslüman olarak teslim olacağını söylediler. hatta bu hususta peygamberimizin hadşs-i şeriflerini bildirdiler. fakat şeyhim akşamseddin hazretleri ve zağnos paşa o fethin mehdi aleyhisselam zamanında olacağını buyurunca muhasarada tereddüt kalmadı ve fetih bize müyesser oldu.
islamın birliği ve müslümanların tek vücud olmaları ve insanların zulümden uzak rahat içinde yaşamaları en büyük arzum olmuştur. bu sebepledir ki, binlerde kişinin yok yere ölümüne sebep olan oğlum bile olsa onu öldürmekte asla tereddüt göstermem. allah'ın nizamını bozanlar kim olursa olsun benım düşmanımdır.
size emanet olarak bıraktığım vakıflarımı koruyun. camilerime bakın. onları cami olmaktan zinhar çıkarmayınız. hastahane ve imaretlerimi yaşatın. fakirleri doyurun. beni istanbul'da vasiyet ettiğim yere defnedin. hapinizi allah'a emanet ediyorum."

alıntı:
belgelerle fatih sultan mehmed han/ ömer faruk yılmaz.

ne güzel kumandan..