bugün

islamda insana mantıklı gelmeyen şeyler

neden sorusunu soramıyor olmak. aslında sorabiliyoruz ama cevap hep "allah öyle yaratmış", "allah'ın hikmetine sual olunmaz.", "fazla düşünme dinden çıkarsın." vb. oluyor. bu sebeple islam coğrafyası bilimde diğer toplumların gerisinde kalıyor. fakat diğer toplumlar bilimde bir gelişme yaşadığı zaman islam toplulukları bu bilimsel gerçeği ellerinden alıp "bunlar kitapta yazıyor zaten" diye açıklama yapıyor. bkz: cübbeli hocanın uzay araştırmaları hakkında ki yorumu.

başka bir mantıklı gelmeyen şey;
elimize yerden bir taş aldık. bu taşı kuzeye doğru attığımızı düşünelim. taş kuzeye gider mi? cevap "evet, gider". tam o sırada allah istese o taş kuzey yerine güneye gidemez mi? cevap "evet, gidebilir.". o zaman kuzeye atılan hiç bir taş için emin bir şekilde kuzeye gider diyemiyoruz. bir milyon defa taş atsak bu bir milyon taş kuzeye gidecek, mantık bunu söylüyor. bir müslüman bu yorumu getiremiyor, getiremez. allah istese güneye gidecek taşların ihtimalinden dolayı.

başka bir mantıklı gelmeyen şey;
islam'ın beş şartı içerisinde "kul hakkı yememek" olmaması. sırf bu yüzden doğrulamıyor islam coğrafyası. oruç tutmak > kul hakkı yemek fikri ağır basıyor. (beş şartın içinde olduğu için doğal olarak daha büyük olduğu kabul ediliyor ama düşününce arada ki işaret < oluyor.)

ve bir kaç tane daha mantıklı gelmeyen şeyler.