bugün

tansu çiller

amerikan emperyalizmine ve onun türkiye'deki destekçilerine karşı verdiği mücadele yüzünden medya tarafından alaşağı edilen türkiye'nin ilk kadın başbakanı.

pkk'ya karşı ilk ciddi mücadeleyi başlatmış, ordu haricinde bir sivil savunma sistemi kurmayı başarmış, türk derin devletini inşa etmiştir.

medyanın tava, çanak, çömlek vermesini yasaklamış ve dolar ile faize istikrar getirmeye çalışınca medyada müthiş bir linçle karşılaşmış, aleyhinde 190 küsür dava açılmış, iktidardan indirildikten sonra hepsinden beraat etmiştir.

aynı zamanda dış mihrakların borsadan ve türkiyeden çok büyük oranlarda paralarını geriye çekmelerine sebep olmuş ve ülkenin ekonomik krize girmesinde başrol uğramıştır. bir takım bağımsızlık için gerekli olan bir diyetti, ayrı konu.

oğlu başbakanlığı sırasında denizci menizcide olsa askerliğini yapmıştır.

en büyük hatası refah partisi ile koalisyon yapmaktır. bu hatası kendisine ulusalcıların ve türkçülerin oylarına malolmuştur. chp , mhp ve dsp gibi partilerin türk siyasi sahnesine çıkmasına sebep olmuştur.

iktidarı döneminde türkiye dışişlerinde müthiş işler başarmıştır; kerkük'te yapılanmış, afganistan'daki özbeklere yardım etmiş, çeçenlere destek sağlamıştır. kıbrıs konusunda önemli adımlar atılmıştır.

dış işlerindeki en büyük hatasıda gümrük birliğidir.

lakin kim ne derse desin kabul etmek gerekir ki; türkiye'de atatürk'ten sonra en yararlı iktidarın sahibidir.

şimdilerde yeniden dönmesi planlanmaktadır, turhan çömez isimli şahsiyet siyasete atılmazsa peşinden gidilebilecek bir lider vasfındadır.