bugün

bürokrasi

Malesef olması gerekendir. Ülkemizde hatta dünyada sistem tamamen bürokrasiye dayalıdır ve olmadığı zaman kaos oluşur.

en yalın şekliyle örneklendirecek olursak; teftiş geçirecek bir kurum ve/veya kişi teftiş için gerekli gerekli, gereksiz bir çok evrak hazırlar. bu evrakların çoğu matbudur ve hiç bir işe yaramaz ama teftiş esnasında bunlar istenir.

teftiş geçirecek kurum ve/veya kişi eğer yolun başındaysa, korkuyla, o işleri yapar ve evraklarını hazırlar. Yıllar geçtikçe aslında kimsenin işe bakmadığını, sadece evraklara bakıp geçtiğini anlar ve işi yapmadan sadece evrakları hazırlamaya başlar.

işte sistemin amacı da bu. Eğer bu sistem olmasa kimse o işleri yapmayacak. Sistem en azından yolun başındaki kurum ve/veya kişinin işleri yapmasını sağlıyor. Devamında yapmayacağını da zaten biliyor.

Yani bürokrasiyi bitirmek istiyorsak, toplumun ahlak seviyesini yükseltmeliyiz. kurum ve/veya kişiler zorunluluk hissetmeden fayda esasına göre işlerini yapmaya başladığı an bürokrasiye ya da denetleyici bir kuruma gerek kalmaz.
Ancak hala sistemin açıklarını kollayıp, nereden ne kurtarabiliriz diye düşündüğümüz için bürokrasi malesef ama malesef gereklidir.