bugün

cyber security

Bir güvenlik ihlali olduğu zaman neler olur bir göz atalım- özel bilgilerinize tamamen erişilebilirler, güvenlik açıklarından dolayı ödenen büyük para kayıpları yaşanır, şirketinizin büyükse güvenlik ihlali ile ilgili haberlerin yayılması sonunuza yer hazırlar yani böyle durumlar ile karşılaşabilirisiniz. CyberSecurity Temelleri ve en iyi uygulamalar ile daha detaylı ve kapsamlı bir anlayış kesinlikle kişiye gereklidir. Open Systems Interconnection(OSI) OSI modeli 7 katmana ayrılmıştır. Eğer Cyber Security yönüne eğiliminiz varsa bu 7 katmanı ilk olarak öğrenmeniz gerekir.
1. Physical (Donanım Katmanı)
2. Data(Veri Katmanı)
3. Network(Ağ Katmanı)
4. Trasnport(Taşıma Katmanı)
5. Session (Oturum Katmanı)
6. Presentation (Sunu Katmanı)
7. Application (Uygulama Katmanı)

Sonra öğrenmeniz gereken katmanlar TCP/IP katmanlarıdır. TCP IP nedir kısaca özetliyelim (bkz: tcp ip) Üst Katman TCP
(Transmission Control Protocol) verinin iletimden önce paketlere ayrılmasını ve karşı tarafta bu paketlerin yeniden düzgün bir şekilde birleştirilmesini sağlar.
Alt KatmanIP (Internet Protocol) ise,iletilen paketlerin istenilen ağ adresine yönlendirilmesini kontrol eder. Bunlarda TCP/IP Katmanlarıdır.
4. UYGULAMA KATMANI
3. TAŞIMA KATMANI
2. INTERNET KATMANI
1. AĞ ARAYÜZÜ KATMANI

Kısaca bahsetmiş olmak istedim ama Cyber Security'e başlamadan önce yukarıda saydığım ana temel konuları kesinlikle çok iyi bilmeniz gerekiyor.