merkel ile erdoğan ın oturduğu koltuklar

görsel
merkel'i resmen ezmişiz ya.

bu bana 18. yüzyılda fransa'ya elçi olarak gönderdiğimiz nüktedan süleyman ağa'nın hikayesini anımsattı.

evet, devir güneş kral xiv. louis devri, fransa'nın götü kalkmış tıpkı almanya gibi. padişah hazretleri 4. mehmet'de fransa'ya elçi olarak göndermiş süleyman ağa'yı.
esasen süleyman ağa osmanlı'yı hariciyede temsil kabiliyet ve mevkisine sahip biri değildir, yani alt rütbeli bir devlet memurudur ki bu tip ziyaretlerde elçi olarak genelde vezirler ve paşalar seçilirmiş o güne kadar.

ancak şarlken'den götünü kurtardığımız fransızlar iş bu 14. louis devrinde öyle havalanmışlar ki efendileri osmanlı'yı aşağılar hale gelmişler.

işte bu sebeple de 4. mehmet onlara hadlerini bildirmek ve osmanlı ile denk olmadıklarını hissettirmek için bu süleyman ağa'yı elçi olarak göndermiştir.

tabi bu düşük rütbeli temsil fransızların canını sıkmıştır epeyce, bu yüzden süleyman ağa hemen huzura kabul edilmemiş, epey bir süre bekletilmiştir.
tabi bu beklemeler esnasında süleyman ağa paris genelevlerinde güzel vakitler geçirmiştir, ama onun özel yaşantısı bu yazımızın konusu değildir elbette.

neyse, nihayetinde süleyman ağa 14. louis'in huzuruna kabul edilir. 14. louis bu kabulde boynuna muhteşem büyüklükte bir elmas takmıştır. bunun gayesi süleyman ağa'yı etkilemek ve istanbul'a döndüğünde de o elmas kolyeyi osmanlı padişahına anlatmasını sağlamaktı.
tabi süleyman ağa bu elmas kolyeyi hiç siklemedi kabul boyunca.

neyse ki kabul töreni sona erdi, süleyman ağa huzurdan çıktı. tam o sırada da 14. louis'in yaveri arkasından gelerek, "ne o kralımızın boynundaki elmasın büyüklüğü seni büyüledi mi yoksa" diye sordu.

belli ki onu kral göndermiş ve kolyeden etkilenip etkilenmediğini tetkik ettirmek istemişti.

bunun üzerine süleyman ağa yavere cevap verir.

"elmas kolyenin farkına vardım elbet, ama bizim için bir kıymeti harbiyesi yok, zira bizim padişahımızın ava çıkarken kullandığı küheylanların boyunlarında daha büyükleri var..."

işte böyle,
dün götlek fransızları nüktedar süleyman ağa nasıl ezdiyse, bugün de merkel'i ve bilimum alamanları recep tayyip erdoğan öyle ezmiştir.

anlayana tabi...