bugün

müslüman ülkelerin gelişmemiş olmasının sebepleri

Geri kalmak, kavramı sadece içinde bulunduğumuz yüzyıl ve öncesindeki bir kaç yüzyıl için geçerlidir.
1. islam garipler arasında yayıldı. Allah, inananlarına bu dünyada dengeli ve ölçülü yaşama karşılığı ölüm sonrası dünyada daha fazla nimet vaat eder.
2. Müslümanlar islam'ın ilk dönemlerinde klasik Arap kavmiyetçiliğine geri döndüler ve hilafeti bir dizi çatışmanın merkezine taşıdılar.
3. Bir dizi savaştan sonra Müslümanlar arasında ayrılıklar başladı.
4. Yine de Moğol istilasına kadar bir çok batılı ve ski toplumlara ait çeviriler yapılıp, islam dünyası bir kültür beşiği haline getirildi.
5. Moğollar'ın Bağdat'ı yağmalaması ve devasa kütüphaneleri yakması, birikimli bir çok kişinin ölmesi aslında ilk kırılma noktası oldu. Bu noktadan sonra kültürel ilerleme neredeyse durma noktasına geldi.
6. Moğollara rağmen en batıda Endülüs'te Müslümanlar, parlak bir uygarlık kurmuşlardı ve onları da ispanyolların reconquistası bekliyordu. 1492 yılında bütün Müslümanlar ispanya'dan çıkarıldı ve görkemli islam devri sona erdi.
7. Aynı dönemde Anadolu'da Moğol baskısı azaldıkça Osmanlılar ortaya çıkmış ve 17. yy sonlarına kadar Avrupa'da ilerleyişlerine devam etmişlerdir. Osmanlılar'ın avrupa'daki ilerleyişleri daha çok askeri bir üstülünlüğe dayanıyordu ve 1683 Viyana kuşatmasıyla bu üstünlük sona erdi.
8. Bu dönemde Avrupalılar iki büyük değişikliği yaşadılar. üzerindeki kilise baskısını azaltan Protestan akım ve sanatsal ilerleme diyebileceğimiz Rönesans. Fakat bunlardan daha önemlisi ise Coğrafi keşifler oldu. Coğrafi keşiflerle Avrupalılar, kendilerini mızrakla savunan ve taş çağını yaşayan Amerikalılar'ı bedava işgücü, bedava işgücüyle işlenen bedava topraklar ve yer altı kaynakları ve bedava işgücüne satılacak pazar elde ettiler.
asıl kırılma noktası burası olmalı. Yeni dünya'dan ve Afrika'dan gelen zenginlik Sanayi devrimini oluşturdu. sanayi devrimi ise daha fazla sömürge ihtiyacı oluşturdu. manyak gibi sömürgeleştirdiler. Birinin batısından girdiği Afrika'ya biri Doğu'dan girdi ve sömürgecilerin orduları Sudan Faşoda'da karşılaştı. Öylesi bir sömürgeleştirmeydi işte.
9. Bu arada geri çekilen Osmanlılar, diğer devletlere karşı uzun sürecek bir diplomasi yöntemi tercih etse de yavaş yavaş Avrupalılar tarafından yutulacaktı.
10. Osmanlılar ile birlikte dönemin Hint Türk Moğol imparatorluğu, Orta Asya hanlıkları, Altınordu sonrası hanlıklar ve Afrikalı diğer sultanlıklarda kısa sürede sömürgeciler tarafından yutuldu.
11. Sonrası yutulan devletler yerine sınırları Avrupalılar tarafında çizilmiş ulus devletler ve bunların başına geçirilen aşiret liderleri kaldı.
© copyright 2005 - 2026