bugün

eye of the beholder

Amiga zamanlarından bir rol yapma oyunu. Çıkış tarihi 91 imiş ama türkiye de oynadığımda yıl 96 civarıydı , kutusu aman işe yaramaz bu diye yıllar öncesinde atılmış ama disketler hala durur *
Konusu büyük bir şehirde kanalizasyonda bir takım garip şeyler olmaktadır ve şehir huzursuzlanmaktadır. Bizim ekibi kanalizasyonu araştıralım diye içine yolluyorlar ve tam giriyoruz ki kapı çöküyor. Tek çıkış yolunuz bu zindanımsı yerde ilerlemek.

Oynaşına gelirsek 4 karakter var 2 si önde 2 si arkada duruyorlar öndekiler saldırıyor arkadakiler atabiliyorsa bıçak atıyor , magemiz büyü yapıyor felan. Seçebileceğimiz karakterler thief , paladin , mage, cleric ve fighter birde ranger dı. Karakterleri biz yaratıyorduk fakat tercih kısıtlıydı tabiki. Hepsinin strsi , dex si hpsi türüne göre farklıydı . Npc yok sayılır , görev sistemi de kapı var anahtar yok anahtar bulmamız lazımdan öteye gitmezdi.

Görsellik ve sese geldiğimizde o zamana göre harika şimdiyse böyle saçmalık mı olur lan tadında. Altta bir pusulamız vardı ama mapimiz yoktu , kare kare ilerlerdik ve dönüşler direk doksan derece olurdu , haritada kaybolmak elden bile değildi. Hayvan ve mitolojik karakterlerin karışımı düşmanlar vardı ve savaş sistemi öncede bahsettiğim gibi 2 kişi önde 2kişi arkada ve her vuruştan sonra biraz beklerdik yani bir tur sistemine dayanırdı . Karakterlerin statları gelişebiliyordu ama skill tablosu tarzı bir gelişim değildi bu. Güzelde bir envanter sistemi vardı.Ses adına söylenecek bişey bulamıyorum dın dın dın dın tadında o zamanlar için fazla bir ses de beklemiyorduk ne de olsa.

Eye of the beholder * dönemin diğer frp ve fps oyunlarına yön verdi. Bunlardan bazıları (bkz: ultima underworld) (bkz: dungeon hack)

Güzel bir oyundu yapabiliyorsanız similatör programları ile o zamanları yad edin derim ben.

görsel

Adamlar gameplay videosunu yapmışlar bir önfikir verebilir.

https://www.youtube.com/watch?v=6I_1C0QUTjQ