bugün
- sözlük kızlarının bugünkü kombinleri11
- mal mıyım sorunsalı9
- kiraz cicegi kolonyasi41
- sözlük kızlarının kekleri4
- sözlük yazarlarının kudurtan kombinleri13
- usame bin ladin ve onun islamcı ütopyası7
- filistin kurtuluş örgütü ve terörü desteklemek5
- kendi değerimizi biz mi belirleriz başkaları mı3
- mandalina4
- kendine yalan söyleme eğilimi10
- ben bu çocukla ilgili evlencem ya9
- mesajlara sürekli geç cevap veren erkek10
- türk töresinde zina edenin parçalara ayrılması6
- youtubeda azer bülbül canlı diye arama yapan kız2
- yazarların hayatlarında çıktığı en elit seviye3
- istanbul trafiği4
- fırat2
- ilk buluşmada esnaf lokantasına gitmek14
- takibe anında takip5
- küt saçlı hatun8
- kızılcık şerbeti dizisi4
- friedrich hegel la bi cay icek15
- pazardan bir kilo muz alan erkek3
- 11 eylül 2026 beşiktaş erzurumspor maçı4
- mesih gelseydi5
- zina ne fuhuş ne sorunsalı3
- rahmi koç'un balığın kalanından çorba yapması10
- seninle esnaf lokantasına bile gelirim diyen kadın9
- bu gün sözlük ne tatlı lan12
- mutsuzken çirkin olmak8
- iskender10
- güzel bir kazın yalnız olmasının nedenleri11
- yapay zeka sözlük moderatörü3
- sözlük yazarlarının saatleri2
- insan iyiyi kötüyü bilme iradesine aden de kavuştu7
- esnaf lokantasında çorba içerken hayatı sorgulamak10
- güne bir şiir dizesi bırak5
- türk erkeğinde olması gereken meziyetler13
- brt362
- seninle salam ekmek bile yerim diyen kız6
- arkadaşlar çabuk buraya bakın5
- 10 eylül 2026 fenerbahçe roma maçı51
- seni severken valizini hazır tutan kadın10
- sözlükteki israil sempatizyanları4
- anın görüntüsü23
- aydınlanmak3
- yeralti edebiyatcisi11
- etli biber dolması yapan erkek9
- deve sidiği2
- beyoğlu geceleri2
16 Kasım 1895-28 Aralık 1963 yılları arasında yaşamış Alman besteci, müzik teorisyeni ve öğretmen. Müzik eğitimine henüz bir çocukken Frankfurt am Main'deki Hochsche Konservatorium'un şeflik, kompozisyon ve keman bölümlerinde başlamıştır. 1915-1923 yılları arasında Frankfurt Operası'nda çalışmış, 1921 yılında ise kemancı Licco Amar'la birlikte Amar Quartet'i kurmuş, birlikte pek çok konser ve turne gerçekleştirmişlerdir. 1927 yılında Berliner Hochschule für Musik'te kompozisyon öğretmenliği yapmaya başlamış, bu görevi Nasyonal-Sosyalist iktidarla çatışmaya düşene dek sürdürmüştür. Yeni rejimle ters düşmesinin sebebi ise 1934 yılında operası Mathis der Maler'in Wilhelm Furtwaengler tarafından seslendirilmek üzere programa alınmasıdır. Nazi yönetimi operanın sahnelenmesi yasaklamış, Furtwaengler de Hindemith'i korumak amacıyla bugün de Der Fall Hindemitholarak anılan ünlü makalesini yayınlamıştır. Ancak bütün çabalar operanın sahnelenmesini sağlayamamış, Naziler ve Hindemith arasındaki çatışma Hindemith'in 1938'te ilk önce isviçre'ye, 1940'ta da Amerika Birleşik Devletleri'ne iltica etmesine sebep olmuştur.
Ancak Türkiye açısından Hindemith'in ayrıca bir önemi vardır. 1935, 1936, 1937 yıllarında kısa sürelerle Türkiye'ye devlet müşaviri sıfatıyla gelmiş, müzik kurumlarında incelemeler yapmış, bazen yeni düzenlemeleri kaleme almış ve uygulamaları denetlemiş, bazen de Ankara Devlet Konservatuvarı gibi sanat organlarını kurmuştur.
Ancak Türkiye açısından Hindemith'in ayrıca bir önemi vardır. 1935, 1936, 1937 yıllarında kısa sürelerle Türkiye'ye devlet müşaviri sıfatıyla gelmiş, müzik kurumlarında incelemeler yapmış, bazen yeni düzenlemeleri kaleme almış ve uygulamaları denetlemiş, bazen de Ankara Devlet Konservatuvarı gibi sanat organlarını kurmuştur.
Gündemdeki Haberler
Güncel Önemli Başlıklar