bugün

türkiyenin asıl sorunu

korkak insandır, korkar !

Bu ülkenin insanı korkak... Ama öylesi değil, baya sırılsıklam, dut gibi, cıvık cıvık, buram buram, dolu dolu korkak... En katmerlisi, en alimi, müktesebatı en geniş olanı korkak... Cahili cühelası zaten korkma mertebesinde bile değil henüz. Çıkıp hiç kimse adam gibi, mertçe gerçek problemi, esas sorunu dillendiremiyor. En devrimcisi kuyunun yanından sürtünerek geçiyor "efendim bunun kültürel nedenleri var, sosyolojik nedenleri var, kem var küm var..." Hal böyle olunca yokuşta patinaj yapan otomobil gibi ne kadar enerji harcarsa harcasın geriye doğru kayıyor ülke.

"Erkekler sapık, vahşi"... Yok hanımım, yok beyim, mesele erkekte değil... in in daha derine, daha dogmatik kuytulara in... Korkma, sark o karanlık kuyudan aşağı, belki o vakit biraz olsun kendine dürüst olur ve anlarsın "kısa etek giyen kızları taciz edecek ekip kuralım" diyen eğitimci KADININ ruh halini... Kaldır kafanı bak çevrene, dünyaya, biraz kolaçan et etrafını... Bir yanda Mars'a koloni kuranlar, ikinci (yaşam koşulları olan) gezegen arayanlar, diğer yanda tecavüzcüsü devrim muhafızı diye idam edilen 17 yaşındaki kadın ve "Dünya dönmüyor ki, dönseydi uçak havada asılı kaldığında Çin uçağa doğru gelirdi" diyenler ve "karınız öldüğünde soğuyana kadar cinsel ilişkiye girebilirsiniz" fetvası verenler...

Delikanlısı, eli tespihlisi, atarlısı, giderlisi çok bu ülkenin ama cesur yok... Külliyatı ödlek. Bilgiyle yüzleşmekten, gerçeklerle yüzleşmekten, kuyunun en kuytu karanlıklarındaki gerçek problemle yüzleşmekten sapıkçasına korkuyor. O yüzdendir ki aliminin, aydınının, gazetecisinin, bilimadamının bile bu denli ödlek olduğu bir toplumun ilerlemesi mümkün olmayacak, "idam cezası getirilsin" suni döllenmeleriyle esasen "hiç bir şey yapılamamaya" devam edilecektir. Yüreği olan çıksın bilginin karşısına, okusun, incelesin, araştırsın, tarihi talan etsin, tarihin tozlarını çeksin içine... Bunu yapanı çok da, sonra gelsin bu gerçekleri gündeme getirsin, halka indirgesin kısmında kaba eti yiyeni pek yok. O yüzden korkaklar ülkesindeki insanlar bir kez adam gibi ölmektense her gün ölmeyi alışkanlık haline getireceklerdir... Bugün olduğu gibi.