islamda kadın erkek eşitliliğinin olmadığı gerçeği

evet, islam' da kadın erkek eşit değildir. Bir erkek ile bir kadın nasıl eşit olabilir? Ama islam tam bir adalet dinidir. Adalet ise, her zaman eşitlik demek değildir. Ne demek? Şu demek: Af edersin eşeğin birinin canı çıkmış; zayıf merkep, öteki güçlü katır. Aynı yükü eşit dağıtayım dersen, zayıf merkebe zulüm yaparsın. O eşitlik olur mu şimdi? Merkebin gücü ne kadarsa o kadar vereceksin, katırın gücü ne kadarsa o kadar yük yükleyeceksin. Sen şimdi eşit vereyim derken merkebin göbeğini yere mi değdireceksin; hayvan oturur aşağı! Öbürü güçlü, e bu zayıf hayvan. E eşitlik olsun ama? Öyle bir eşitlik olur mu?

Senin mekanizman farklı, beyin yapından tut da tırnak yapına kadar farklı; anatomin, fizyolojn, histolojin, embriyolojin farklı, için dışın farklı, ses tonuna kadar farklı; böyle eşitlik olmaz, adalet olur. Adalet nedir? Mesuliyeti gücüne göre yüklemektir. Zayıf deve ile sağlam deveye aynı yük vurulmayacağı gibi. Erkek ile kadına aynı mesuliyet verilmez islam' da.

Misal: islam' da yuvaya, çoluk çocuğa bakmak erkeğe farzdır, erkek onunla mükelleftir. Kadının ise öyle bir mükellefiyeti bulunmamaktadır (Google' a da yaz öyle bir mükellefiyet bulunamadı diyecek) . Kadınlara böyle bir zorunluluk yok. Yalnız islam demiyor ki sen çalışma, otur evinde kadın halinle! Ne diyor? Belirli şartlar söylüyor: Eğer tamamen bayanların çalıştığı, yöneticisinin bayan olduğu, çaycısının dahi bayan olduğu bir yerde çalışmak istersen çalışabilirsin, diyor; bu ne demek oluyor? Otomatikman erkeklerin de erkeklerle çalışması dinen caiz oluyor. Yani erkeklerin de tamamen erkeklerin olmadığı bir yerde çalışması caiz olmuyor. islam, kadınlara çalışma, evi geçindirme gibi bir mesuliyet yüklememiş. Neden? Çünkü kadınlar erkeklerden bambaşka bir fıtrata sahip, Rabbim onlara birçok konuda erkeklerden farklı davranıyor. Misal: Menstrual dönem: Rabbim ne buyuruyor? Her müslümanın kesinlikle yapması gereken ibadetleri, yapma o dönemde, diyor: namaz kılma, oruç tutma, Kur' an okuma, sana onlar farz değil, haram o dönemde yapman... Rabbim onların neler çektiklerinin farkında çünkü. Adet sancısının ne illet olduğunu kadın-erkek hepimiz biliriz, duymuşuzdur. Ya doğumdan sonraki döneme ne demeli? 40 güne kadar Rabbim, üzerimize farz olan şeylerin hepsini, onların üzerinden kaldırıyor, yetmiyor bir de haram ettim diyor; yapmayabilirsin demiyor ya da yapsan da olur yapmasan da olur demiyor; sana kesin yasak diyor, adet dönemindeki gibi. Allah allah. Dünya'ya tek geliş amacımızın Rabbimize kulluk olmasına rağmen Rabbim onlara merhametiyle tecelli ediyor. daha neler neler... Uzun entry' lerin okunmadığı görüşünün çoğunlukta olduğu bu sözlükte yine kendimi tutamadığım için özür dileyerekten başka uzun entry'ler yazmak üzere görüşmek duamla...