bugün

kuran ı kerim deki hoşgörü çelişkisi

kısa bir açıklama yapıp gideyim. bu tip konular zaten çok tartışıldı. sürekli tekrar etmenin manası yok.

öncelikle "elem verici azabı müjdele" ifadesini anlamak için "müjdeleme"nin "gerçekleştirme" anlamına gelmediğini bilmek gerek. çoğunun da bildiği üzere "haber vermek"tir bu. bunu anlamak için kuran'da müjdelenmenin geçtiği ilgili kısımlara bakabilirsiniz. neyse, konunun çok dışına çıkmadan anlatmaya çalışayım esas meseleyi.

6- "şayet müşriklerden biri sana sığınacak olursa allah'ın sözünü dinlemesi için ona aman ver. sonra onu güven içinde olacağı yere ulaştır. çünkü onlar bilmeyen bir topluluktur."

bu ayette görüldüğü üzere "sığınan" müşriklere bir şey yapılmıyor ve güvenliği sağlanıyor. kime yapılıyor? barış anlaşmasını bozup müslümanlara savaş açanlara. tekrar ediyorum, "müslümanlara savaş açanlara". malum, insan kendisini öldürmeye gelenlere çiçek atmaz. kendisini savunur. düşmanlarınızla anlaşma yapıyorsunuz ancak onlar bir süre sonra bunu bozup üzerinize yürüyor. burada insanın üzerine düşen şey, kendisini savunmasıdır. savaş ortamından söz ediyoruz. ayetin -cımbızlandığı takdirde- "gördüğünüz inanmayanı öldürün" olarak algılandığının farkındayım ancak öyle bir durumun olması ne mantıken mümkün, ne de dînen mümkün. hatta ilgili ayetin devamına bakacak olursak durum daha da netleşir:

13- "Yeminlerini bozan ve Peygamber'i Mekke'den çıkarmaya teşebbüs eden kimseler ile, üstelik size karşı savaşı başlatan taraf oldukları halde, savaşmayacak mısınız? Yoksa onlardan korkuyor musunuz? Oysa eğer mümin iseniz asıl Allah'dan korkmalısınız."

açıkçası anlaşılması çok da zor bir şey değil bu. tefsir okumaya, işin tefsir boyutuna girmeye bile hiç gerek yok bunun için. mealden bile anlaşılıyor. her neyse. dediğim gibi, zaten çok tartışıldı bu mevzular. ek olarak, daha fazla bilgi isteyen meraklı arkadaşlara fizilal'il kuran adlı eserin 7.cildindeki ilgili yere bakmalarını önerebilirim. forumlardan, sözlük köşelerinden fıkıh öğrenilmez. aslında hiçbir şey sağlıklı olarak öğrenilmez. haydi selametle.

--spoiler--
"Ve sizinle savaşanlarla, Allah yolunda siz de savaşın ve aşırı gitmeyin. Muhakkak ki Allah, aşırı gidenleri sevmez." (bakara-190)
--spoiler--
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar