bugün

ideal kız boyu

öncelikle belirteyim;

(bkz: kız değil kadın)

ideal tanımı:

ideal ile sıradan arasında uçurumlar vardır ama insanların kafasında sıradan zamanla idealleşir. yani sıradan bir rottweiller 50 kilogramsa algıda yapılan genellemeler sonucunda ideal ölçü bu kabûl edilmeye başlar. oysa daha iri ve cüsseli rottweiller da mevcuttur.

hâl böyleyken ideal gibi göreceli ve kişisel beğeniye göre değişen konular toplumdaki genelleme ve sıradanlaştırma takıntısı nedeniyle tek tipleştirmeye maruz kalırlar.

dönelim konumuza:

malûm, türkiye'de ortalama kadın boyu 1.60 dolayında. hâl böyleyken sıradan olan bu boy, toplumdaki tek tipleştirmenin de katkısıyla idealize edilmektedir. ama ortalamayı söylemek de nefes alsın yeterciliğe girdiği için hep 5 cm uzun söylenir. herkes de kendi beğenilerini çok özel sanar.

insan dediğiniz özgün olacak hanımlar beyler. boyunuz gibi fiziksel özelliklerinizi değiştirmek pek mümkün olmasa da durum budur. biraz aykırı, biraz kardelen, biraz ayrık otu olmak gerek. erkek dediğin jenerik "1.65 boy, balık et, büyük meme" üçlüsünden öte beğeniler geliştirecek. konu kadın olduğu için yazdım. aynı yaklaşımı yeme-içme, gezi-tatil, otomobil gibi pek çok konuya uyarlayabiliriz. neyse...

hâl böyleyken türkiye'de şanslı bir kadın ya 1.60'ın altında ya 1.70'in üstünde boyda olacak ki sıradanlıktan kurtulsun. en azından bir özelliği, diğer kadınlar yanında bir farkı bulunsun. ideali de bu değil mi zaten? sürüdeki kara koyun olmak değil mi insanı insan yapan?

ekleme: kişisel beğenim kadının erkekten bir ayak* kısa olması yönündedir. maksat portatif olsun.*