bugün

coca cola yı israil malı ilan eden saf ümmetçi

bir abd firması olan coca cola'yı sürekli "israil mallarını boykot etme" saçmalığında en ön plana çıkaran, en başa ismini yazan saf ümmetçidir.

öncelikle coca cola hayatta içmem, kola içeceksem pepsi içerim, bunu peşinen belirteyim.

herneyse.

şimdi coca cola olayını ele alalım hacılar.

coca cola bir israil firması değil, bir abd firmasıdır. coca cola'nın sahiplerinin, yöneticilerinin israil ile, yahudilikle bir alakası yoktur. filhakika coca cola'nın en tepesindeki adam ise müslüman bir türktür. (bkz: muhtar kent) ayrıca coca cola şirketinin hisselerinin hemen hemen tamamı halka açıktır. yani bu hisselere sahip pek çok müslüman da vardır.
görsel

coca cola firması, müslüman dünyasının tepkisini çekmemek için, uzun yıllar boyunca israil'e ürün satmaktan imtina etmiş, israil'e satış yapmamıştır. ayrıca, bütün bu olayların öncesinde; 1949 yılında Coca Cola israil'de bir fabrika kurmak istemiş;ancak israil hükümeti tarafından reddedilmiştir.

1 Nisan 1966 yılında Tel Avivdeki basın konferasında iş adamı Moshe Bornstein, Coca Colanın sırf yahudi olduğu için kendisiyle iş yapmak istemediğini, eğer yahudilerle iş yaparsa arap pazarını kaybedeceğinden korktuğunu anlatmıştır.

bunun üzerine coca cola arap pazarına girmiş ve bu pazarda önemli bir yer edinmiştir.

1966 daki gelişmelere dönersek; israile satışın reddedilmesiyle beraber müthiş bir yahudi boykotu başlamıştır coca colaya karşı. önce manhattan da hizmet veren Mount Sinai hastahanesi bünyesinde coca cola satışını yasaklamıştır. bunu, ünlü hotdog satıcısı Nathan's Emporium izlemiştir. akabinde Coney adasıda cola satışını kesmiştir.

boykotların dünya geneline yayılmasından korkan ve ırkçılıkla suçlanan Coca Cola, Tel Aviv de bir fabrika kurmayı kabul etmiştir.

tabii ki bu durum arapların hoşuna gitmemiştir ve ağustos 1968 den 1991 yılına kadar sürecek Coca Cola boykot u başlamıştır.

1991 de boykot sona erince hemen ertesi sene pepsi israilde fabrika kurmuş ve "yeni jenerasyonun tecihi" sloganıyla yahudi pazarında yerini almıştır.

pepsinin bu iki yüzlü politikası; ortadoğuda çok kimsenin dikkatini çekmesede, amerikada kritik dönemler geçirmesine sebep olmuştur.

çünkü herkes bilmektedir ki; arap pazarını kaybetmek istemeyen pepsi, boykot zamanında "coca cola yahudiler için, pepsi araplar için" tarzında kampanyalar yapmıştır.

tekrar başa dönecek olursak.

1-coca cola firması'nın israil ile hiçbir alakası yoktur. coca cola'nın kurucuları; John S. Pemberton ve Asa Griggs Candler yahudi değildir. the coca cola company'nin başındaki adam olan muhtar kent müslüman türktür.

2-coca cola company'nin bugünkü şirket yapısı tamamen halka açıktır. halka arz edilmiş hisselerin sahipleri hristiyan ve yahudi olabileceği kadar müslüman ve arap da olabilirler.

3-coca cola uzun yıllar müslümanların tepkisini çekmemek için israil'e yatırım ve satış yapmamış, bu yüzden "ırkçı" damgası dahi yemiştir.

4-sosyal medyada sürekli olarak çıkan "coca cola'nın bir senelik gelirini israil'e bağışladığına" dair söylentiler tamamen gerçek dışıdır. herhangi bir belgesi ve kaynağı yoktur.

son olarak the coca cola company'nin bu söylentiler üzerine yaptığı resmi açıklama şu şekildedir;

--spoiler--
Coca Cola şirketi hiç bir politik veya dini oluşumu desteklememektedir ve kendi satışlarını etkileyebilecek hiç bir yanlı oluşuma yakın durmamaktadır.

Coca Cola şirketi farklı kültür, politika, sistem, din ve tarih anlayışına sahip 200 ülke ve bölgede satış yapmaktadır.

Satış yapılan bölgelerde Coca Cola şirketi yerel ortaklarla paylaşılmaktadır ve şirket; çok değişik ulustan ve arkaplandan insanları istihdam etmektedir.

Yerel Ortaklarımız, ürünlerimizi şişelemekte, dağıtmakta ve satmaktadır. Bunu yerel halkı istihdam ederek yapmaktadırlar.

Biz Herhangi bir tarafı destekleyemez veya karşı çıkamayız.

internet üzerinde yayılan yalan/yanlış bilgiler içeren Bu iddialar talihsiz ve akıl dışıdır.
--spoiler--

siz siz olun, bir ürün yahut ticari mal için "bu israil malıdır" yaftası yapıştırmadan evvel düşünün taşının. zira bu tip dev firmalar, asla bu tip can sıkıcı şeylerle anılmak istemez, bunun bedelini ödetirler.

yarın bir gün mahkeme koridorlarında the coca cola company senin karşına bir avukat ordusu çıkarır, ne yapacağını şaşırırsın seni saf ümmetçi bozuntusu.