bugün

sultan abdülhamid zamanında kaybedilen topraklar

belgrad dahil sırbistan'ın önemli bir kısmı da abdülhamit döneminde kaybedilmiştir.

93 savaşı patladığında abdülhamit 1 yıldır tahtta oturuyordu. bazı yalancıların iddiasının aksine 93 savaşını başlatan osmanlı imparatorluğu ve hele ki 1. meşrutiyet meclisi olmamıştır. savaş sadrazam ibrahim edhem paşa'nın rusların kabul edilemez tekliflerini reddetmesi üzerine rusya'nın 24 nisan 1877'de eflak ve boğdan'a girmesiyle başladı. ibrahim edhem paşa'yı o göreve getiren abdülhamit'ti. 5 şubat 1877'de midhat paşa'yı azletmiş, yerine ibrahim edhem paşa'yı atamıştır.

yani savaşı açan ruslardı. 1. meşrutiyet idaresinde padişahın meclise danışmadan savaş ve barış yapabilme ve meclisi dağıtabilme yetkisi vardı.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Birinci_Me%C5%9Frutiyet

23 aralık 1876'da yani tahta çıktıktan 4 ay sonra 1. meşrutiyet'in ilan eden abdülhamit'tir. yani meşrutiyet zorla ilan edilmemiştir. maksat batılıların ve rusların azınlıkların haklarıyla ilgili itirazlarını yatıştırmaktı. işe yaramadı...

abdülhamit yunanistan'a karşı kazanılan 1897 zaferine rağmen girit'i yunanistan'a (önce özerklik sonra bağımsızlık şeklinde) ve kıbrıs'ı ingiltere'ye peşkeş çekmiştir.

birileri sanki büyük bir başarıymış gibi "düyun-u umumiye idaresini kurarak iki yüz elli iki milyon tutan devlet borçlarını yüz altı milyona indirdi." diyor. düyun-u umumiye, devletin bazı vergi gelirlerinin toplanması hakkı yabancılara devredilince kurulan yabancıların yönetimindeki idarenin adıdır. devletin egemenlik hakkını devretmesi malum zihniyetin gözünde "büyük başarı" oluyor!..

velhasıl, baştaki kimse sorumlu odur. tüm bu felaketler yaşanırken baştaki abdülhamit'ti, tüm sorumluluk kendisine aittir.