bugün

japonlar batının tekniğini aldı kültürünü almadı

yalanın kuyruklusudur! bu yalanı ilk icad eden şerefsizi bir türlü tespit edemedim. said-i kürdi'nin lafıdır ama ondan önce de söylenmiş olabilir. kalabalık yobaz sürüleri tarafından o kadar çok tekrarlandı ki yobaz olmayan insanlarımızın büyük bir kısmı bile doğru olduğunu sanır.

din tüccarlarının klasik taktiğidir: nasıl olsa hitap ettiğimiz kitlenin uydurduğumuz yalanın aslını esasına araştıracak hali yok, istediğimiz gibi sıkabiliriz. yalan büyük tutulur ve sık tekrarlanırsa elbette insanlar inanır.

meiji reformları 1868'de yayınlanan "beş maddeli yeminle" başladı. bu yeminin maddelerinden biri şöyleydi "kötü gelenekleri doğanın yasaları ile değiştirmek". "doğanın yasaları" ifadesi doğrudan jean-jacques rousseau ve voltaire'den alıntıdır. bilindiği gibi, söz konusu filozoflar insanların doğruyu bulmak için dinlere ihtiyacı olmadığını, doğanın zaten her insana doğruyu ilham ettiğini, doğanın ilham ettiği doğrulara uyup uymamanın aynen dinin yasaklarına uyup uymamak gibi ayrı bir mesele olduğunu savunmuşlardı.

http://en.wikipedia.org/wiki/Five_Charter_Oath

samuray sınıfı tasfiye edildi. samuray tarzı saç traşı yasaklandı. devlet memurlarının batılı kıyafetler giymesi zorunlu tutuldu. cumhuriyet reformlarına "şekilcilik" diye laf edenlere duyurulur!... peki kültürel reformlar bunlardan ibaret miydi? dine el atılmadı mı? nah atılmadı! bakalım neler yapılmış:

japonya'da geleneksel olarak budizm ve şintoizm iç içe geçmişti.

http://en.wikipedia.org/wiki/Shinbutsu_bunri

1868'de "kamilerin ve budaların ayrılması fermanı" çıkarıldı. fermanı güçlü bir anti budist hareket takip etti. binlerce budist tapınağı ve ortak tapınak yakıldı veya şinto tapınağına çevrildi. tapınakların topraklarına el konuldu. binlerce budist rahip öldürüldü veya şinto'ya geçmeye zorlandı.

http://en.wikipedia.org/wiki/Haibutsu_kishaku

peki geçmeleri istenen şinto, geleneksel şinto muydu? hayır! bir de devlet şintosu icad edildi:

http://en.wikipedia.org/wiki/State_Shinto

dil ve yazı reformu? onu da yaptılar:

https://www.sljfaq.org/af...ten-language-reforms.html

https://en.m.wikipedia.or...ki/Japanese_script_reform

daha fazla uzatmamak için diğer örneklere ve detaylara girmiyorum. evet, japonlar her toplum gibi bazı kültürel özelliklerini ve geleneklerini korudular ama meiji sonrası japonya, meiji öncesi japonya'dan çok farklıydı. batı tipi kurumlar tarafından, batı tipi yasalarla yönetiliyordu, toplumsal yapı dönüştürülmüştü. aynen cumhuriyet türkiyesi gibi... biz cumhuriyetle birlikte tüm kültürel özelliklerimizi ve geleneklerimizi terk ettik mi? tabi ki hayır. ama ilerlemeye engel olacak bir çok gelenek, yasa ve kurum tasfiye edildi.

yine uzatmamak için, modern rusya'nın kurucusu büyük petro'nun yaptıklarını saymayacağım. bilinmelidir ki o japonlardan bile önce aynı yolu izlemiştir. "şekilcilik" ve dinin kontrol altına alınması dahil, yapılması gerekenleri yapmıştır. şimdilik yaptıklarına bir örnek vermekle yetineyim. bakın bakalım büyük petro rus kadınların taktığı baş örtüsü konusunda ne yapmış?

http://www.uludagsozluk.com/r/başörtüsü-773058/