bugün

türklerin ikinci abdülhamid in kıymetini bilmemesi

ağır yaralı osmanlıyı 33 yıl yöneterek devletin 46 yıl daha yaşamasını sağlamıştır. büyük önderdir. şöyle de bir söz söylenmiştir hakkında:

"100 gram aklın 90 gramı Abdulhamid Han’da, 5 gramı bende, 5 gramı da diğer siyasilerdedir." (Prens Bismarck)

hatalarına gelecek olursak... işe yaramayan osmanlıcılık düşüncesini desteklemiştir. istibdat (baskı) döneminde milliyetçileri sürmesi. kıbrıs'ı ingilizlere kiralaması.

yahudilerin osmanlı borçlarını kapatabileceklerini söylemesi ancak bunu karşlığında filistin topraklarını istemeleri üzerine şunları söylemiştir: "Ben bir karış dahi olsa toprak satmam, zira bu vatan benim değil, milletime aittir. Milletim bu vatanı kanlarıyla mahsuldar kılmışlardır. O bizden ayrılıp uzaklaşmadan tekrar kanlarımızla örteriz. Benim Suriye ve Filistin alaylarımın efradı birer birer Plevne'de şehid düşmüşlerdir. Bir tanesi dahi geri dönmemek üzere hepsi muharebe meydanlarında kalmışlardır. Türk imparatorluğu bana aid değildir. Türk milletinindir. Ben onun hiçbir parçasını vermem. Bırakalım, Museviler milyonlarını saklasınlar, benim imparatorluğum parçalandığı zaman, onlar, Filistin'i hiç karşılıksız ele geçirebilirler. Fakat, yalnız bizim cesetlerimiz taksim edilebilir. Ben canlı bir beden üzerinde ameliyat yapılmasına müsaade etmem.".