bugün

kemalizmi sol ideolojiyle birlestiren zihniyet

kemalizmin yöntemsel olarak burjuva taktikleri izlediği doğrudur. fakat günün şartlarını iyi değerlendirmek gerekir.

geçen yüzyılın başında türkiye'de feodalizm hakimdi. batı şartlarına göre bir feodalizm değerlendirmesi yapmak zor olsada, bir feodal düzenin var olduğunu söyleyebiliriz. ülkenin emperyalistler tarafından bölüşülmesinden sonra yükselen antiemperyalist öz, türkiye'de azda olsa var olan milli burjuvazinin ürünüdür. milli tanımı tabikide bu burjuvaziyi ulusal yapmaz, sadece türk pazarlarındaki türk hakimiyetinden bahseder. fakat antiemperyalist kurtuluş savaşı sonrasındaki süreç ilerici bir harekettir. çünkü feodalizmin tasfiye edilip yerine kapitalizmin getirilmesini isteyen bir süreçtir, cumhuriyet'in kurulma aşaması.

cumhuriyet'in kurulma aşamasını takiben gelişen sınıfsızlaştırma operasyonu tipik burjuvazi hareketidir. fakat ülkedeki feodal ilişkiler bir anda bitmediğinden, kapitalist burjuvazi halen ilerici niteliğini korumuştur ve sürdürmüştür.

kemalizmin örnek aldığı narodnik halkçılığı onu sosyalizme yakın olarak görülmesine neden olur. geç kapitalistleşmiş ülkelerde bu tür sınıflar üstü burjuva anlayışı hakim olması beklenebilir. bunun örneklerini güney amerika'da bolivarcı devrimde görebilir ve ilerletebiliriz. geçen yüzyılda ise peroncu anlayışla, mısırdaki nasırcı anlayış bunlara gen örnek olarak gösterilebilir. solcuların nasır'ı ulusal bir sosyalist görmesinin nedeni onun marksist kökenli olmasıdır, halbuki kendisi gene bir burjuva demokratıydı. uluslararası sosyalist hareket ve önderleri zaten bu hataya her zaman düşerler. daha evvel çin'le türkiye'yi kıyaslayan troçki, stalin gibi günün sosyalist önderleri bu tür hatalara düşer ve çin liderini yalnızca sosyalist olduğunu söylemesinden dolayı destekler. halbuki bu yanlış bir tespittir. tarihte bunu zaten açıkça gösterir.

burjuva demokratik devrimi dahi tamamlayamayan ülkelerde kemalizmin sol olarak görülmesi doğrudur. antiemperyalist özellik onu sol ideoloji olarak algılayacağı gibi faşist bir yorumuda yapılabilir. bu yüzden kemalizmin kesin reddi henüz yetersiz bir düşüncedir ve sınıf bilincinden yoksun karakterli hareketlerde olumsuz etkiyi yaratacaktır.