bugün

para

ikinci Perde: Birinci Sahne'de, O ve ailesi salonda oturmaktadırlar. O Kızının Nişanlısı'na ticarete nasıl atıldığını anlatmaktadır. Oğlu konuşmalarıyla, babasının düşünüş biçimine karşı olduğunu söyler. idealleri olan dürüst bir genç görüntüsü çizer. ikinci Sahne'de, Hademesi gelerek Noteri'nin ve diğer adamların geldiğini haber verir. O ailesine dönerek kendisine sadakat göstermelerini ister. Ardından sadakatlerini deneyeceğini söyler. Üçüncü Sahne'de, içeri bir köpek girer. O ailesiyle köpek arasında özdeşlik kurarak, köpeğin sadakat kavramını bilmediğini, doğal olarak sadakatsizliği de bilmediğini söyler. Dördüncü Sahne'de, O ailesine dönerek artık değiştiğini söyler. Tüm malını mülkünü de bir hayır kurumuna bağışlayacaktır. Beşinci Sahne'de, herkes şaşırır. Az önce sadakatlerini göstermeye çalışırlarken, birden bire maddi kaygılar belirmeye başlar. idealist görünen Oğlu bile para için babasıyla tartışır. Altıncı Sahne'de, Noteri içeri girer. Evraklar hazırdır yalnızca bir imza kalmıştır geriye. Tüm bunlar olurken O en büyük tepkiyi oğlundan alır. Yedinci Sahne'de, O, imzayı atmak üzere kalemi eline alır. Noteri, bağışladığı tüm mallarını tek tek sayar. O ailesine dönerek kararını onaylamalarını ister. Sekizinci Sahne'de, Herkes dona kalır. Oğlu ve Karısı büyük bir tepki verirler, ancak Kızı ve Nişanlısı itiraz etmezler. O'nun yaptığını onayladıklarını abartılı biçimde ifade ederler. Dokuzuncu Sahne'de, O evrakları imzalar. Kızını ve Kızının Nişanlısı'nı yalancılıkla suçlar. Yaptığının oyun olduğunu nereden bildiklerini sorar. Reddetmelerine rağmen O inanmaz. Sonunda Kızının Nişanlısı korkar ve her şeyi itiraf eder. Onuncu Sahne'de, sahneye Casusu girer ve ailesiyle ilgili olan beşinci dosyayı getirir. On birinci Sahne'de, odaya giren Hususi Kâtibi Casusu'ndan dosyayı alır. O, ailesine oynadığı oyunu anlatır. Böylece kimin dost, kimin düşman olduğunu anladığını söyler. On ikinci Sahne'de, Noter, işlemin bittiğini haber verir. O, Kâtibi'ne dönerek Benzeri’ni hazırlayıp haber beklemesini söyler. On üçüncü Sahne’de, Gerçeği öğrenen aile bireyleri, birbirleriyle ve kendileriyle hesaplaşmaya girerler. Oğlu, tüm ailesinden tiksindiğini söyler. On dördüncü Sahne'de, O, odaya dönerek Kâtibi'ne elindeki dosyadan Kızı ve Kızının Nişanlısı ile ilgili bölümleri okumasını ister. Kâtip, ilgili bölümü okuyunca O'na oynamaya çalıştıkları oyun ortaya çıkar. Bu sırada odaya Hademesi girerek Nazır'ın geldiğini haber verir. On beşinci Sahne'de, odaya Kadın Müşterisinin Kızı'yla Nazır girer. Nazır, O'na Kadın Müşterisinin Kızı'nın çalışmasından ne kadar memnun olduğunu dile getirir. On altıncı Sahne'de, Oğlu ve Kadın Müşterisinin Kızı salonda karşılaşırlar. Oğlu, Nazır'la olan ilişkisinden dolayı kıza sitem eder. Kız ise para kimdeyse onunla olacağını açıkça söyler.
On yedinci Sahne'de, Kızı odaya büyük bir heyecanla girerek, Kâtibi'yle gelen Benzeri'ni haber verir. On sekizinci Sahne'de, odaya Karısı ve Kızının Nişanlısı da girer. Odadakiler şaşkınlık içinde olanı biteni anlamaya çalışırlar. On dokuzuncu Sahne'de, Kâtibi ve Benzeri'nin odaya girmesiyle herkes şaşkınlık içinde kalır.

Üçüncü Perde: Birinci Sahne'de, O, odasındadır. Çeşitli konularda Kâtibi'ne emirler vermektedir. Emirleri alan Kâtibi odadan çıkar. ikinci Sahne'de, Dışarıdan uğultular gelmektedir. O Telefonda işlerin aksamamsı için ödeme emirleri vermektedir. Üçüncü Sahne'de, dışarıdan Kâtibi'nin sesi gelir. Huzursuz kalabalığı yatıştırmaya çalışmaktadır. Dördüncü Sahne'de, Noteri odaya girerek O'nu hedef gösteren gazeteyi gösterir. O, sakince telaşlanacak bir şey olmadığını söyler. Beşinci Sahne'de, O, diktafonun başında, banka çalışanlarına ödeme emirlerini tekrarlayan emirler vermeye devam eder. Altıncı Sahnede, Telefon çalar, telefonu Kâtibi cevap verir. Cevapları işle ilgilidir ve Onun sözlerini olduğu gibi tekrar etmektedir. Yedinci Sahnede, odaya kadın müşterisi girer. Onu kızına yaptıklarından dolayı ve parasızlık çekmesine neden olduğu için tehdit eder. Para ister. O kadını yatıştırarak kızını çağırır. Sekizinci Sahnede, Kadın Müşterisinin Kızı da odaya girer. Kızı Ondan özür diler. Annesini odadan çıkarır ve annesini akıl hastanesine kapatacağı güvencesini verir. Dokuzuncu Sahnede, Hademesine bekleyen Nazırı içeri göndermesini söyler. Bu arada telefonla konuşarak bazı işlerini halleder. Onuncu Sahnede, Nazır mevkisini kaybetmiştir ve zor durumdadır. Ondan aldığı arsayı geri satmak istemektedir. Anlaşırlar. Nazır, eski güçlü zamanlardakinin aksine son derece yumuşak davranmaktadır. On birinci Sahnede, Kâtibi odaya girerek, bankada işlerin yoluna girmeye başladığını haber verir. O Benzerinin durumunu sorar. On ikinci Sahnede, Bu arada Casusu odaya girerek büyük bir kalabalığın yaklaşmakta olduğunu söyler. On üçüncü Sahnede, Hademesi odaya girerek bankanın arkasında da bir kalabalığın toplanmaya başladığını haber verir. On dördüncü Sahnede, O, Kâtibine sakin olmasını ve ne olur ne olmaz diye Benzerini hazırlamasını söyler. On beşinci Sahnede, Casusu odaya girerek dışarıdaki kaynaşmanın tehlikeli bir hal almaya başladığını haber verir. On altıncı Sahnede, Hademesi de tehlike haberleri getirince O, ceketini almadan odayı terk eder. On yedinci Sahnede Hususi Kâtibi dışarıda toplananlara bakmak için dışarı çıkar. On sekizinci Sahne’de, Dışarıdan, paniğe kapılıp halka ateş eden kâtibin sesi gelir. Halk tarafından linç edilir. On dokuzuncu Sahne, Benzeri odadaki Onun ceketini alarak dışarı çıkar. Dışarıda öfkeli kalabalık tarafından O zannedilerek linç edilir.

Dördüncü Perde: Birinci Sahnede, köşkün salonunda Onun ailesi vardır. Ölenin acaba O mu, yoksa benzeri mi olduğunu tartışmaktadırlar. Oğlu, Casusuna benzerini bulması için emir verdiğini söyler. ikinci Sahnede, odaya Noteri girerek miras işlemlerinin bittiğini, ölenin O olduğunun kesin olduğunu herkesin rahat olabileceğini haber verir. Üçüncü Sahnede, Hademesi odaya girerek Casusunun hazırladığı raporu verir. Raporda artık Benzerinin var olmadığı söylenmektedir. Dördüncü Sahnede, odaya aniden O girer. Beşinci Sahnede, odadakiler şaşkınlıklarını atamadan O, başından geçenleri odadakilere anlatmaya başlar. Altıncı Sahnede, Onun ailesi ve Noteri çıkarları gereğince Onun öldüğüne inandıklarını söylerler. Yedinci Sahnede, Noteri polis çağırmadan Onun odayı hemen terk etmesini ister. O olanlar karşısında şaşkındır ancak elinden bir şey gelmez. Sekizinci Sahnede, Kadın Müşterisinin Kızı, Onun yaşadığına artık kimsenin inanmadığını ispatlamak için Hademesini çağırır. Hademesi de artık Onun ölü olduğunu söyler. Dokuzuncu Sahnede, O, tüm aile bireylerine ve Noterine ancak kendisinin bilebileceği olaylar anlatır. Anlatılanlar karşısında irkilen bireyler yine de Ona inanmamayı tercih ederler. Onuncu Sahnede, Casusu gelir. Onun sahtekâr olduğunu bilgileri de bir defterden öğrendiğini söyler. Ona zaten inanmayan aile bireyleri daha da sertleşirler. On birinci Sahnede, O kendisi olduğunu ispatlamak için, cebinden pırlanta yüzüğünü çıkarır. On ikinci Sahnede, yüzüğü gören Oğlu Onu hırsızlıkla suçlar. Polise haber vermeyeceğini ve yüzüğü satın aşabileceğini söyler. On üçüncü Sahnede, Kadın Müşterisinin Kızı artık oğlunun karısı sıfatıyla Onun bir an önce orayı terk etmesini ister. On dördüncü Sahnede, Oğlu yüzüğü satın almak için bir demet parayla sahneye girer. Parayı babasına verir. O parayı alıp, odayı terk eder.

Beşinci Perde: Birinci Sahnede, O, Yankesici, Hırsız, işsiz ve Katil ile bir esrar kahvesindedir. O yaşadıklarından sonra insanın maddeye olan bağlılığını eleştiren konuşmalar yapmaktadır. Artık Allahı arayan bir birey olarak görmektedir kendisini. ikinci Sahnede, O esrardan derin derin nefesler çektikten sonra son bir yıldır yaşadıklarını çevresindekilere anlatmaya başlar. Üçüncü Sahne’de, O artık kendisinin kim olduğunu bile bilememektedir. Benzeri olduğunu düşünmeye bile başlamıştır. Dördüncü Beşinci Altıncı Sahnelerde, sırasıyla birer soru sorarak Kaatile, Hırsıza ve Yankesiciye birer tomar para verir. Yedinci Sahnede, Para isteyen işsizi ise fena halde tersler ve ona bir şey vermez. Sekizinci Sahnede, O, esrardan büyük nefesler çekerek içinde bulunduğu durumu sorgular. Dokuzuncu Sahnede, O artık ayakta duramayacak haldedir. Onuncu Sahnede, Kahveyi polisler basar, Onun dağıttığı paraları bulurlar. On birinci Sahnede, Ona paraları nereden bulduğunu soran polislere Onun benzeri olduğu cevabını verir. On ikinci Sahnede, Polislerin müdahalesiyle ayağa kalkmaya çalışan O tökezler, düşer ve ölür. Cebindeki paralar ortalığa saçılır. On üçüncü Sahnede, polisler Onun ölmesine aldırmadan yere düşen paraları toplamaya başlarlar. On dördüncü Sahnede, Kaatil polislerin davranışlarına bakarak üzülür. Onun açık durumda bulunan gözlerini bari kapatmalarını ister. Ancak polisler aldırış etmezler.