şerif hüseyin

bizim en yanlış tanıdığımız insanlardan bir tanesidir şerif hüseyin. aslında iyi niyetli ve yüksek şahsiyetli birisi olan şerif hüseyin'in tek hatası, ingiliz gizli servisine güvenmek olmuştur.

bu muhterem ikinci abdülhamid devrinde şura-yı devlet üyesiydi, bir bürokrattı, iyi yetişmiş bir kimseydi. ittihatçılar onu mekke valiliğine gönderdiler. şerif hüseyin burada düzeni kısa sürede sağladı; vehhabî ve zeydî kabilelerinin isyanlarını bastırdı, bölgenin masraflarını kısmaya muvaffak oldu. birinci dünya savaşında alamancı ittihatçıların savaşa girmesine karşı çıktığında mimlenmiş olan hüseyin paşanın damadı ve birçok arap beyi, o dönem şam valisi olan cemal paşa tarafından ibret olsun diye işkenceyle öldürüldü. şerif hüseyin, dünya kamuoyunun dikkatini çekmek için üst üste 2 beyanname yayınladı. ittihatçılar ise hüseyin paşa'nın üzerine asker göndererek cevap verdi. can havliyle ne yapacağını bilemeyen valiye ingilizler yanaştı. islam devletini canlandırma sözünü alan şerif hüseyin, ittihatçı rejime isyan etti. fakat ingilizler onun da boyunun ölçüsünü aldılar, bir zamanlar isyanlarını bastırdığı vehhabîlere de aynı sözü verdiklerinden habersizdi elbette şerif hüseyin. sonu ingilizler tarafından bölgeden sürülmek oldu. kıbrıs'ta büyük bir pişmanlık ile vefat eden hüseyin paşa, bunu samimiyetiyle hatıratlarında anlatır.

belki niyeti iyiydi fakat aynı zamanda hayalperestti de... islam hilafetinin ihyasını isterken arap milliyetçiliği cereyanına kapılması, onun için ve osmanlı devleti için bir felaket olmuştur.

tarih affetmiyor işte paşam...