sözlük yazarlarının itirafları

Sözlükte 2013 özetini okurken annem, farkındaysan hiç iyi bir şey olmamış dedi.

Evet lan! Ne kendi hayatımda ne de ülke gündeminde hiç iyi bir bok olmamış onu farkettim.

Nasıl devam ediyoruz hayatımıza. Ne komik. Acılar içinde kıvrandığımız gecenin sabahında en güzel gömleği giyiyor saçımızı kulağımızın arkasına atıp dudağımızı boyayabiliyoruz. Sonra gülüyoruz da bol bol. insanoğlu unutuyor. Kolay sıyrılıyor acılardan da sevinçlerden de. Sadece yetinemiyor. Yaratılışdan gelen tek ortak kusur bu. Yetinememek. Şükrü bilmemek de diyebiliriz.

Hep eksik yaşıyoruz sanıyoruz hayatı. Uyku az, gün uzun, akşam kısa geliyor hep. Akrep hep aynı hızla dönüyor ama bizi bir türlü memnun edemiyor.

Her biten yıl yokluk demek benim için. Birileri gidiyor. Eskiden daha mutluyduk sanıyoruz, geçen yılbaşı O'da vardı diyoruz. Geri gelmiyor.

Eskiden mesela çilek daha güzel kokuyordu. Eskiden annemiz yat deyince yatıp uyuyorduk, şimdi yatmak için tek sebep sabah kalkacak olmak. Her gün yıkanıyoruz. Ama hiç eskisi gibi değil banyo yapmak. Hiç bir banyonun ardından uyuyamıyoruz kanepede. Mutlaka bir işimiz var. Banyo soğuk değil mesela. Su bi ısınıp bir soğumuyor. Annemiz lifle yüzümüzü yıkamıyor, artık banyodan çıkınca kızarmıyor yüzümüz temizlikten.

Eskiden üfleyince geçen yaralar vardı, düşmüyoruz artık hiç.
Yaralar hep ruhumuzda. Okula gitmemek için ağrıyan karın da yok artık. Artık yalnızca düşüncelerimiz ağrıyor.

Kalbim kadar temiz bir yıl var şimdi önümde. Bittiğinde yokluklar olacak, sevinçler, başarılar, hayal kırıklıkları.

Yeni yılda hala olacağım, o'nun eşi olacağım bir de yetim olacağım artık. Büyüyeceğim. Bu evden gideceğim. Anneme belki bir daha hiç kızmayacağım. Babamın yokluğuna alışacağım. Sabahları kahvaltı hazırlamam gereken bir adam olacak daha erken uyanacağım. Yine gün uzun, akşam kısa, uyku az olacak. Takvim'den yaprak, gözümden yaş hiç eksik olmayacak.