bugün

arsenal fc

david danskin isimli iskoç bir makine mühendisi önderliğinde 1886 yılında güneydoğu londrada dial square adı ile kurumuş futbol takımı. kurucuları royal arsenal isimli bir silah ve cephane fabrikasında dial square isimli binada çalıştıkları için bu ismi seçmişler. "gunners" olarak anılmaları da bu yüzden. kulübün ilk futbol topunu alan danskin takım kaptanı olmuş. takımın kurucularından olan kaleci fred beardsley, bir zamanlar oynadığı nottingham forest takımına bir mektup yazar ve kendilerine yardımcı olmalarını ister. nottingham forest bir set forma(tabii ki kırmızı) ve bir top gönderir.

dial square ilk maçını 11 aralık 1886 günü eastern wanderers ile oynar ve 6-0 kazanır. noel günü takımın adı royal arsenal olarak değiştirilir. royal arsenal 1889 yılında fa cup a katılır. ancak, profesyonel kuzey takımları ile aralarındaki uçurumu anlamaları çok sürmez. ayrıca, oyuncularının profesyonel takımlar tarafından ayartılmaları tehdidini de anlarlar. kulüp, 1891 yılında profesyonelliğe geçer ve adını da woolwich arsenal olarak değiştirir.

profesyonelliğe geçiş, arsenal in güney takımları tarafından dışlanması sonucunu doğurur. yalnızca fa cup vardır katılabilecekleri. güney takımları arasında bir lig oluşturmaya çalışırlar ancak bu da başarısız olur. kulübün imdadına lig yetişir. 1893 yılında lige davet edilirler ve arsenal ligdeki ilk güney takımı olur. 1896da ilginç bir olay gerçekleşir. lig maçı ve fa cup maçı aynı gündür. as kadro lig maçına çıkar, kalanlar kupa maçına gönderilir. takım kupada 5-0 kazanırken ligde as takım loughborough takımına 8-0 yenilir. arsenal, 11 yıllık ikinci lig mücadelesinden sonra 1904 yılında birinci lige yükselir.

ancak, futbolda yaşanan genel gelişime karşın kulübün gelişimi durma noktasına gelir. boer savaşı fabrikada ekstra çalışma, ekstra çalışma da işçilerin futbola ne zaman ne de enerji ayıramamaları sonucunu doğurur. seyirci azlığı, gelirin azalması demektir. 1910 yılında kulüp iflas noktasına gelmişken sir henry norris tarafından satın alınır. aynı zamanda fulham kulübünde yöneticilik yapan norris, iki takımı birleştirmek ister fakat lig yönetimi bunu reddeder. arsenal'in fulham ile aynı sahayı kullanması isteği de reddedilen norris, kulübün gelirlerini arttırmanın tek yolunun kulübü londranın kuzeyine taşımak olduğuna karar verir. ancak iki kez reddedilişi unutmayacaktır.

1913 yılında woolwich arsenal ikinci lige düşer. norris, oldukça yüksek bir bedel ödeyerek kulübü günümüzde bulunduğu yere, highbury deki arsenal stadiuma taşır ve takımın adı artık the arsenal olacaktır. takımın kuzey londraya taşınması bölgenin profesyonel takımları olan tottenham hotspur ve clapton orient tarafından pek hoş karşılanmasa da bir sorun yaşanmaz. takım 1914-15 sezonunu beşinci bitirir, başlayan birinci dünya savaşı ligleri durdurur. bu arada futbol ilk kez mahkemeye taşınır. 1914-15 sezonunda birinci ligde 2-0 biten manchester united liverpool maçında şike yapıldığı iddia edilmektedir. mahkeme, söz konusu maçta şike yapıldığına karar verir. bu, manchester united'ın o maçta aldığı 2 puanla ligde kaldığı anlamına gelmektedir. bu karar, ilk başta hiç bir ilgisi yokmuş gibi görünse de, tottenham hotspur ile arsenal arasındaki düşmanlık derecesindeki rekabetin başlangıç noktası olacaktır.