bugün

islam

gelişim evresini yaşayan ilk insanı baz alarak başlarsak ve insanların iletişim kurabildiği dönemlere kadar gelirsek eğer islamiyetin sıfırdan bir şeyler ürettiği gibi kimden çıkma olduğu belli olmayan tez yanlış olur elbette. zira bilim bir öncekinin devamıdır. hatta yine bu nokta bilim dünyasına jung tarafından sokulmuş ve bu duruma arketip denilmiş. o psikolojide kullanmış olsa da bilim dünyasında var olan ilk modellemeye arketip denilebilir çünkü.

yani bu durumda gelişme denilen şey zaten bir arketip üzerine olmalıdır. yoksa yıl olmuş 500 dünyada belirli bir medeniyet var ve islam apayrı izole bir yerde sıfırdan başlamıyor her şeye. mevcut var olan bilimi ve ilmi ciddi derecede geliştiriyor.

bu durumda islamiyetin bir toplumu en ileri seviyesine taşır tezi doğru ancak bunu ateistlerde, hristiyanlarda başarır. yani bir toplumun bilim olarak en iyi seviyede olmasının bunlarla hiçbir alakası yoktur. burda vurgulanmak istenen nokta şurası bazı kara cahillerin islamiyet medeniyet karşıtı, bilme faydası katkısı olmayan din, islamiyet toplumsal ilerlemenin önünde bir taştır diyenlere aslında islamiyetinde bilim konusunda aynı yerde olduğudur. yani eğer bu din bunlara karşı olsaydı öyle bir dönem hem de islamiyetin doğuşundan kısa bir süre sonra bu dinde yaşanmazdı.

yani islamiyet toplumun ilerlemesine engel olmayan, her şeyde olduğu gibi mevcut verileri kullanıp üstüne yeni şeyler koyan (mantıken) bir anlayışa karşı değildir.

eğer neden bu halde diye soruluyorsa islam coğrafyasında oynanan oyunlara veya bu dini yaşayan kişilerin neden bilimden bu kadar uzaklaştığı konusuna eğilmeli.

velhasılıkelam suç islamın değil, onu yaşamayı bilmeyenin.