bugün

lenski deneyi

Evrimcilerin evrimi laboratuvar ortamında ispat ettiklerine dair sıklıkla kullandıkları deneydir.

Doktor Richard Lenski'nin 1988 yılında E. coli bakterileriyle ilgili yaptığı bir deneydir. Lenski 1988 yılından itibaren bakterileri çoğaltmaya başlıyor, çeşitli mutasyonlara uğratıyor ve 2010 yılına kadar 44.000 bakteri kuşağı üretiyor. Fakat 31.500. kuşakta (yaklaşık olarak) bakterilerde bir farklılık gördüğünü söylüyor. Farklılık bakterilerin büyük çoğunluğu sitrat molekülünü kullanabilirken e. coli bakterileri sitrat molekülünü hücre zarlarından geçiremedikleri için kullanamamaktadırlar. işte bu 31.500. kuşaktan itibaren sitrat molekülünü kullanabildikleri ortaya çıkıyor.

işte bunu evrimciler evrimin çok büyük bir ispatı diye lanse etmeye çalıştılar. Mutasyonlar sonucu bakteri sitrat kullanma kabiliyeti geliştirdi diye bir iddia ortaya atıyorlar. Hatta bunu birçok evrimci (Richard Dawkins vb.) makalelerinde kullanmaktadırlar.

Halbuki böyle bir şey söz konusu bile değildir. Burada bakteriler başka bir forma dönüşmüyorlar. Bakterilerin zaten gen havuzunda mevcut olan sitrat kullanma kabiliyeti bazı zamanlarda ortaya çıkıyor.(Bunun baskın bir gen olmadığı belli. Çünkü o ortaya çıkan kuşaklar bir süre sonra yok olmakta bir süre sonra yeniden ortaya çıkmaktadırlar. )Yani sitrat kullanma kabiliyeti zaman zaman ortaya çıkıyor yani kendi genlerinde mevcut olan bu kabiliyet bazı zamanlarda ortaya çıkıyor bazı zamanlarda ise yok oluyor.

Mesela bu durumunu bir insanın vejetaryen olmasından daha çok (tatmin edici örnek olmayacak ama benzer durum olduğundan kafamızda şekillenmesi açısından basit bir örnek veriyorum) düz saçlı bir insanın bir gün saçının kıvırcık çıkmasını örnek olarak verebiliriz. Kıvırcık çıkma geni insanda mevcuttur belirli bir süre sonra belki insanda olabilir. Hatta bazı insanda vardır. Mesela bazı insanların geçken saçları düzdür belirli bir yaştan sonra kıvırcık çıkmaya başlar. Bu birçok insanda olan bir şeydir.
işte bunun gibi zaten bazı bakterilerde olan yetenek tekrar ortaya çıkmaktadır.

http://tr.wikipedia.org/w..._uzun_vadeli_evrim_deneyi

Wikipedia son olarak şu şekilde yazmaktadır
20.000’inci kuşak çevresinde gerçekleşen bu çok nadir mutasyonun sitrat kullanma yeteneğinin ortaya çıkmasına neden olduğu düşünülmekle beraber sitrat kullanma yeteneğinin tam olarak kazanılması için bunun ardından gelen bir dizi başka mutasyonun daha gerekli olduğu da Lenski ve ekibinin ortaya çıkardığı başka bir sonuç olmuştur. Nitekim Lenski’nin bu deneylerde çıkardığı sonuç şöyle: Önemli evrimsel gelişmeler, organizmaların geçmişte yaşadığı rastlantısal değişimlere sıkıca bağlıdır. Ekibin çok zor olduğunu kabul ettiği şimdiki amacı da tam olarak hangi mutasyonun bu değişime yol açtığını saptamak.

Son cümleye dikkat etmenizi istiyorum. işte şimdi diyorlar ki hangi mutasyonun bunu gerçekleştirdiğini bulmaya devam edeceğiz diyorlar. Ömürleri yeterse tabi ki araştırıp bulsunlar. Hatta kendilerinden sonraki nesillerde araştırsınlar bir şey ortaya çıkaramayacaklardır. Yok, uzaylılar tarafından getirildi. Artık bu hikayeleri bıraksınlar çocuk kandırır gibi uzaylılar dünyadan canlıları aldılar götürdüler canlıyı geliştirip getirdiler bu yüzden ara geçiş fosilleri yok. Bunu iddia eden sözde evrimciler var. Hatta bu yüzden ara form aramayın bile diyorlar. Bu da o safsatalardan yalnızca biridir. (Kısa ve anlaşılabilir yazmaya çalıştım sürç-i lisan ettiysek affola)